tisdag 6 april 2010

Reflektioner över olika nyheter

Ibland funderar jag på vad som händer i världen, eller ganska ofta när jag läser tidningar och lyssnar på nyheter faktiskt.

I år har det inträffat en hel del jordbävningar. Först Haiti, sen i Chile och nu senast i Mexiko. Och på Island vaknade en vulkan till liv och man var tvungen att evakuera flera hundra människor. Nu verkar det som om vulkanskrället har slumrat till igen. Åtminstone för ett tag.
Dessa geologiska fenomen är intressanta att studera tycker jag.
Ibland har det varit små jordskalv ute i Östersjön som kan kännas som små skakningar om man sitter ner, men annars är vi ju som väl förskonade för dessa krafter här uppe i vårt lilla hörn på planeten. Jag kan inte i min vildaste fantasi föreställa mig hur det måste kännas när hela jorden skakar och man inte kan känna sig säker någonstans. Det måste vara en riktigt hemsk känsla.

Jordens egna krafter är inget vi kan göra något åt, men det finns ju mer eller mindre tokiga människor också som ställer till en massa oreda och det är något som man kan läsa om dagligen i pressen.

I Sverige har det tyvärr ploppat upp en del galningar som ingen vet när man stöter på.
Förra veckan var det en tok som gav sig på två äldre personer och misshandlade dem på en parkeringsplats utanför ett shoppingcenter. Det slutade med att kvinnan faktiskt avled på sjukhus. Nu har polisen gripit en person för detta vansinnesdåd. Hoppas nu bara att de har fått tag i rätt person. Det är ju för sjutton inte klokt att folk inte kan parkera bilen utan att riskera att någon galning flyger på dem.
I helgen greps även en kvinna för ett dubbelmord i Växjö. Hon hade nog inte alla hästar hemma då hon satt och vevade med en kniv på en buss och talade om för de andra passagerarna att hon hade tagit livet av två personer. Henne tog polisen hand om som väl var innan någon annan hann bli offer för denna galna varelse.
I en annan del av landet står en kille vid namn Mats Alm åtalad för att ha dödat sin fru. Hans egen historia verkar vara så insnöad att det nästan är skrattretande. Jag hoppas att han åker dit ordentligt för jag är iallafall övertygad om att det är han som har tagit livet av henne. Hans historia verkar för otrolig för att vara sann.

Med alla dessa gräsligheter som ploppar upp som svampar ur jorden så undrar jag verkligen vad det är som händer. Har folk blivit helt tokiga? Finns det inga spärrar längre eller vad är det som händer? Ja, det undrar jag verkligen.

Inga kommentarer: