söndag 17 maj 2009

Kulturell lördag

Igår ägnade jag mig åt kulturell aktivitet. Här i stan anordnade länsmuséet en rundvandring i 1600-talets Kalmar. Det var mycket intressant att vandra runt med ett helt gäng andra och få reda på en hel del om min stad av en person utklädd i dåtidens kläder. Det finns en hel massa hus i stadskärnan som är från 1600- och 1700-talet som är bevarade. Lärde mig också att Kalmar faktiskt har varit huvudstad en gång i tiden. Det var under Kalmarunionens tid, då Sverige, Norge & Danmark var en union. Där ser man.

Dagens andra kulturella aktivitet bestod av att titta på Eurovisionsfinalen. Denna gången från Moskva. Ett enormt spektalet som kostade 340 miljoner kronor. Måste säga att jag tyckte att den var ovanligt bra. Och de två bästa låtarna, enligt mig, kom etta och tvåa. Inte dåligt. Kanske beror det på det nya röstningssystemet som man hade infört i år. Precis som vanligt kunde man ringa och rösta, men sen fanns det även en expertjury i varje land och deras röster utgjorde 50% av landets röster. Verkade som om de blev mer rättvist. Inget mer tydligt kompis(?)röstande som verkar ha förekommit tidigare.

Norge vann , för er som inte vet det, med en låt som faktiskt var väldigt bra. Fastnade som ett tuggummi i min skalle direkt. Precis som det ska vara.

Så idag, på Norges nationaldag, lär väl norrmännen fira lite extra. Och det har de goda skäl att göra. Norge fick faktiskt allra mest poäng, inte bara igår utan någonsin. Grattis Norge!

(bild lånad från aftonsbladet.se)


Tvåa i gårdagens tävling kom Island. Vilken underbar röst den tjejen hade! Låten var också bra, även om Norges bidrag var en smula vassare, enligt mig. Hur gick det då för Sverige? Ja en 21:a plats. Malena gjorde ett bra framträdande precis som man kunde förvänta sig. Men Europa var inte inne på operapop spåret igår. Det var helt klart. Men vad gör väl det när de uppenbarligen var helt inne på Norges bidrag.

Idag blir det lite avkoppling. Ska bland annat försöka att läsa ut boken som jag nu håller på med. Kanske baka en kaka. Har inga som helst planer. Förutom att prata lite med älsklingen förstås. Det är ett måste :)


Tjingeling för nu



Inga kommentarer: