torsdag 7 maj 2009

Drakar & entreprenörer

Har precis kollat på Draknästet på SVT1. Vilket intressant program i motsats till alla tävlingsprogram som verkar formligen överskölja oss.
Hela idén går ut på att fem investerare bedömmer olika entreprenörers idéer. Dessa entreprenörer presenterar sina idéer och hur mycket de hoppas få drakarna att investera. Vissa idéer är kanon bra och vissa är helt uppåt väggarna. Vissa entreprenörer har gjort sin hemläxa vad det gäller omsättning, kalkyler etc medans andra knappt har en aning om vad det är.

Själv har jag läst mitt magisterår inom entreprenörskap och kommit i kontakt med ett flertal uppfinnare. Det gäller att förstå att entreprenörer eller i högre grad uppfinnare ofta inte är så värst slängda i detta med att driva företag. Deras passion är främst produkten. Detta bevisade en uppfinnare som min grupp arbetade med. Han hade en jättebra produkt, men hade ingen som helst koll på detta med marknadsföring etc. Det var där vi kom in.
Han sa att han hade visat upp sin produkt på mässor och när vi frågade vilka mässor det var höll vi på att ramla baklänges. Svaret vi fick var, håll i er, uppfinnarmässor!! Men hallå!
Produkten skulle hjälpa folk som hade ont i ryggen, men kunde även fungera i förebyggande syfte. Hade ju varit bättre att visa upp produkten på olika typer av hälsomässor mm.
Snacka om fel forum att visa sin produkt på! Vi kom med en hel mängd olika förslag, men tyvärr var personen ifråga ganska motvillig. Något vi inte kunde förstå då han även haft kunder från Tyskland och USA. Dessutom hade han patent på produkten.
Hur många människor har inte ryggproblem? Och dessutom att kunna använda denna i förebyggande syfte måste ju vara guld värt för varje arbetsgivare.
Synd att vi inte gick ihop några stycken och köpte hela klabbet av honom (han kunde tänka sig att sälja det). Med rätt marknadsföring hade detta kunnat bli riktigt bra.

Det ska sägas att investerarna (drakarna) i detta program har gott om erfarenhet av att investera i, samt driva företag.
Tycker att det är väldigt intressant att höra dessa presentationer och drakarnas respons.
Om ni blir nyfikna och inte har sett detta program, så ta en titt vet ja.

Ha det gott

Inga kommentarer: