torsdag 29 juli 2010

Vilda djur är alltid..vilda

Läste idag och igår i olika tidningar om att en man blivit dödad av en björn när han sov i ett tält i utkanten av Yellowstone Nationalpark i USA, en annan man blev överfallen av en isbjörn i ett tält på Svalbard och en tioårig flicka blev biten av en varg i en djurpark i Sverige.
I det första fallet vet de faktiskt inte varför björnen gick bärsäkargång i två tält och dödade en man och skadade två personer. Vanligtvis lockas de av mat men i detta fallet verkar det inte vara så. Kanske kom de bara in på björnens revir helt enkelt.
I fallet med isbjörnen så var det hela kanske mer logiskt. Isbjörnen är totalt orädd för människor och ser väl i princip allt som ett byte. Att få frukosten serverad mitt framför nosen har jag svårt att tro att någon isbjörn kan motstå. Nu överlevde han ju som tur var. Värre var det för isbjörnen som kompisen var tvungen att skjuta ihjäl. Sover man i tält på Svalbard så är det väl en risk man måste vara medveten om. Det vimlar ju av dem där.
Den sista händelsen med tioåringen är mer absurd. Vargstackarn var ju faktiskt i en inhängnad. Och där lyckades barnet få in foten och en hand. Vargen kanske kände sig hotad eller vad vet man. De kan ju inte tala. Men vad jag undrar är varför ingen vuxen sa till barnet att inte närma sig staketet? Det finns ju där för ett syfte. Visst är det synd om den lilla tjejen men å andra sidan kommer hon garanterat aldrig mer att närma sig ett stängsel till vilda djur.
Kankse en lärdom: Vilda djur är alltid vilda, oavsett om de är i naturen eller i inhängnad. Respekt krävs från oss människor.

Inga kommentarer: