måndag 3 oktober 2011

Vi åkte på Konstnatten

I fredags var jag och den ömma modern iväg på Konstnatten, en av höjdpunkterna under Ölands Skördefest. Det finns ju så mycket att se men eftersom jag jobbade hela helgen så var det faktiskt det enda jag hann med. Jag hade tänkt att åka en sväng i lördags men när jag hörde att det var superlånga köer på Ölandsbron ställde jag in den planen. Det finns ju roligare saker att göra än att sitta på broskrället i en timma, särskilt efter en dags jobb.

Vi tog det lugnt och besökte bara två byar och det kändes lagom för då hade vi tid att spankulera omkring och titta utan stress.



Denna filur stod och hälsade alla besökare välkomna till Eriksöre bygata. Den byn består av en enda gata och med tanke på antalet bilar som var parkerade på fälten runt omkring så var antalet besökare flera tusen gånger högre än antalet boende.
Varken jag eller mamma hade varit där tidigare och det visade sig vara helt rätt att åka dit. Hur mysigt som helst och massor att titta på och handla.




Han var rätt säker med sin motorsåg mannen som gjort gubben med pumpan. Här är det en annan gubbe som är på väg att tillverkas. Jordgubbar hade han också sågat till.




Och en lama eller åsna hade också karvats ut ur en stor stock. Här får fantasin betsämma vad för djur det rör sig om.




Pumpor fanns dte givetvis i massor i alla färger och former. Pumpan är ju symbolen för Skördefesten. Och när man åker runt så är det just pumpor man ska hålla utkik efter, för där det står en pumpa är det något som händer. På Konstnatten är det både pumpa och marshaller som man ska hålla utkik efter. Sedan är det bara att svänga in, hitta en parkering och gå på upptäcktsfärd.

Det finns en massa roliga grejer som man kan smycka sin trädgård eller täppa med. Här är några små svampar eller vad det nu kan vara. Cementgjutna grejer är stort här, och jag gillar dem skarpt då de är så lena på ena sidan och ruggliga på den andra. Hur många olika fågelbad i form av gigantiska löv jag såg har jag tappat räkningen på. Men fina är de.
All typ av hantverk och konst tillsammans med mat står i centrum under Skördefesten. Och det är alltid kul att titta på all konst som finns. Jag fastnade i ett litet galleri som visade fotokonst. Mycket vackra bilder och vissa med fantastiska färger.




Givetvis fanns det massor av mat att köpa. Potatis, morötter, lök och allt som hör hösten till fanns i mängder. Dessa purjolökar var nog de största jag någonsin sett. Det var nästan så att jag trodde att de gett dem anabola eller nåt för att bli så gigantiska.


Efter att ha traskat runt i Eriksöre i några timmar så bar det av till Vickleby där Capellagården ligger. Det är en skola som 1960 grundades av Carl Malmsten, ni vet han med möblerna. Det är en skola där man kan gå utbildningar i möbel- och inredningssnickeri, textil, keramik och trädgård.
Jag fastnade utanför denna byggnad där det fanns mängder av plantor att köpa. Bland annat doftperlagoner. Åh, vad gott vissa av dem luktade!
Efter att näsan fått sitt var det dags att smaka på varm äppelmust. Lät lite suspekt, men verkligen gott att gå och smutta på medan vi vandrade runt i trädgården som var upplyst av massor av ljus och marschaller.

Galleri Bessie var vi också tvugna att smita in på. Massor av tavlor som man blir glad av. Naivistisk konst när den är som bäst. Tavlor med massor av färg och en mängd detaljer som gör att man hela tiden upptäcker nya saker i tavlan. Ta en gärna en titt på Bessies alster där det även går att beställa reproduktioner för 300 kronor styck. En kul och annorlunda present eller en rolig tavla att hänga hemma. HÄR kan man se alla hennes tavlor.

När det gäller att besöka Konstnatten finns det några saker att tänka på. Det blir mörkt tidigt, runt 19, och i många byar är gatubelysningen inte den allra bästa så ficklampa och reflex är ingen dum idé att ha med. Om inte annat för att kunna hitta bilen. Det är massor av folk som rör sig på vägarna så att stressa är inte ens att tänka på, att vara utrustad med tålamod är med andra ord ett måste.
Sedan gäller det att inte glömma att utrusta sig med kontanter för i princip inga tar kort, förutom större gallerier.
Från och med i år så har man utökat konstnatten till både fredag och lördag. Det tycker jag är bra då fler kan åka runt på kvällen och inte bara under dagtid.

Om ni inte har besökt Ölands Skördefest så kan jag varmt rekommendera ett besök någon gång i framtiden, kanske redan nästa år:)

Tjingeling

2 kommentarer:

Charlie sa ... sa...

Tack för fina bilder och så roligt att du berättar lite tips om skördefesten och konstnatten. Kan tänka mig att det är fullt med folk så tålamod behövs. Men så läckert allt verkar!

Roligt att ni kunde vara med och fira en del av festen

Kram!

Camilla sa...

Lotta:

Kul att du gillade bilderna:)Det var svårt att fota för det blev becksvart rätt fort. Och på vissa ställen så mycket folk att det inte ens var att tänka på.

Nu har du ju lite tips när det är dags för dig att avlägga ett besök på denna jättefest. Mer kommer nästa år:)

Kram