lördag 23 januari 2010

Helvetet på jorden

Ingen i västvärlden kan ju ha missat att en katastrof av helt ofattbara mått har drabbat Haiti, detta lilla land som redan innan var mycket fattigt, ja alla utom Gunde Svan då. Det är nästan komiskt att han inte hade någon aning om vad som hänt när Expressen ringde upp honom. Han ska ha en eloge för att han på stört bestämde sig för att skänka 10 000 kr.

Helvetet på jorden måste vara Haiti. Redan innan jordbävningen har landet plågats av politiskt våld och dessutom är landet det fattigaste på västra halvklotet.
En jämförelse i förödelse kan göras med jordbävningen i San Francisco 1989 som hade samma styrka, 7,0, där det dog 63 personer. På Haiti räknar man med 200.000. Minst.

Inatt visade TV4 och Kanal 5, i direktsändning, stödgalan för Haiti som George Clooney var initiativtagare till, och ikväll kör SVT densamma.
Just nu har Nyhetsmorgon lördag en specialdag om Haiti. Svenska människor och företag skänker mycket pengar för att hjälpa människorna där och insamlingen kommer att pågå till slutet av maj, tror jag det var.
Behovet av hjälp är ju enormt och det kommer det att vara i många, många år framåt.
Det är ju faktist nästan obegripligt för oss som är förskonade för svält, naturkatastrofer och allmänt nationellt kaos.

Jag har skänkt pengar och jag uppmanar alla mina läsare att göra detsamma. Storleken på summan är ointressant, bara att man gör något.

Inga kommentarer: