lördag 11 juli 2009

Bestiga Ayers Rock kan snart vara en dröm...

Från och med nästa år kan det vara slut för besökande att bestiga klippan Ayers Rock, eller Uluru som den egentligen heter, i Australien.
Ayers Rock är ett populärt turistmål som årligen besöks av ca 350 000 personer och av dessa bestiger ca 40% klippan. Men nu kan det alltså snart vara ett minne blott att ta sig upp på denna, för aboriginerna heliga plats.
Det finns redan skyltar vid klippan som avråder turister ifrån att klättra upp. Mer än 30 personer har omkommit då klippan är brant och klättringen kan vara farlig.

Själv tycker jag att det kan vara rätt beslut då det trots allt är en helig plats som man besöker och man då ska respektera detta. Aboriginerna fick häromåret någon slags upprättelse då den australinesiska regeringen bad om ursäkt för de umbäranden som denna folkgrupp har fått utstå.
Att nationalparken, där Ayers Rock ligger, sköts i samarbete mellan Nguraritja-stammen och australiensiska myndigheter anser jag är positivt då det ger urbefolkningen en möjlighet att påverka och även visa sin egen kultur för turister. På så vis kan förståelse för ursprungsbefolkningen och ett samarbete för utvecklingen av turismen utvecklas på ett positivt sätt för alla inblandade parter.

Tyvärr har jag själv inte ännu haft förmånen att besöka detta land, men det finns definitivt på min lista :)

(källa om Ayers Rock bortabra.se)

Inga kommentarer: