fredag 3 juli 2009

Bad & alger

Nu i eftermiddag försvann solen och ersattes av mörka moln. Trodde att det skulle bli världens oväder. Det blev det också, men inte i Kalmar utan istället några mil härifrån. Regnet som kom gick inte ens att mäta, medan i inre Småland har det kommit ca 40 mm.

Det enda sköna är att temperaturen härinne bara är 26 grader. Igår hade jag 34 grader inne, lite lätt varmt.

Igår var jag, mamma och lilla A på stranden. Nu älskar hon att bada, förra året vågade hon knappt doppa fötterna. Men nu är det bad för hela slanten. Hon skuttade runt som en galning i vattnet, plockade snäckor och blev dragen fram och tillbaka. Vi spenderade nog 90% av tiden i vattnet. Men det var bara kul.
Däremot hajar jag nog inte riktigt vitsen med dessa puffar som barn har på armarna. Hon såg ju ut som en helikopter!! Inte lätt att röra armarna precis. Tjejen kan ju inte simma, så om de där skulle hindra henne från att drunkna betvivlar jag starkt. En badring ska jag nog inhandla till henne innan hon hänger med mig på nästa badtur. Syrran älskar ju inte att bada direkt, men jag gillar det skarpt så då är det bara att ta med den lilla fisken :)

Anna skrev om alger som invaderat stränderna. Det är verkligen ingen höjdare, går ju inte att bada i den sörjan. Dessutom ska barn och djur inte bada då de kan få i sig de giftiga blåalgerna.
Det har visst drabbat några stränder på Öland också, men här i Kalmar har vi inte sett till några än. Vill man ha uppdatering om algläget på Öland har Högskolan i Kalmar öppnat Fröken Alg i år igen. Detta är en service som började 2006 efter att Ölands turism drabbades hårt av skriverier i tidningar om algblommning. Det var långt ifrån så illa som tidningarna beskrev det, men turisterna drog snabbare än en avlöning. Om jag inte missminner mig skrev kvällstidningarna att det mer eller mindre inte gick att bada någonstans på Öland, vilket var helt fel. Det blev ett himla liv från turismnäringen på Öland som menade att man inte skildrade läget på rätt sätt. Efter ett par dagar blåste det lite och algerna försvann. Men då var skadan redan skedd.
Turister är väldigt känsliga när det främst gäller sommarsemestern och att då en hel turismdestination drabbas av dålig publicitet kan vara helt förödande för de aktörer som agerar där. Särskilt med tanke på att säsongen i Sverige är så pass kort.

Kompis K kommer till Öland denna helgen med sitt senaste inköp, en motorcykel. Det ska bli kul att inspektera den. Hon är helt lyrisk så det ska verkligen bli roligt. Hoppas att det går bra att köra ner hit bara.
Lite lunch och span i butiker ska vi väl också hinna med. Vi har alltid väldigt mysigt ihop, och nu tror jag minsann att hon ska stanna på Öland i flera veckor. Jag saknar henne alltid när hon inte är här.

Nej, nu ska jag titta lite på friidrott från Oslo.

Ha en skön fredagkväll.

Tjingeling

Inga kommentarer: