onsdag 28 september 2011

Ölands skördefest

Imorgon sparkar det igång, Sveriges största skördefest. Visserligen händer det inte så mycket imorgon mer än att det är invigning i Södra Möckleby som blev årets Ölandsby 2010, men på fredag kör det igång på allvar med Konstnatten som startar kl 19 över hela ön. Då är det bara att utrusta sig med en bil, reflexer och ficklampa. Massor av ställen öppnar upp och visar konst av alla de slag.

 Ibland hamnar man i en oanvänd gammal lada där någon visar sina tavlor, säljer hantverk eller har ett tillfälligt litet fik. Uppfinningsrikedomen är oändlig. Andra gånger slinker man in i någons trädgård och tittar på en installation av ljus i olika former eller så hamnar man på ett galleri.

I år har man dessutom utökat konstnatten så att den nu också är på lördagen. Smart drag tycker jag. Dels för att ge fler möjlighet att uppleva den men också kanske för att slippa en massa köer på de små smala vägarna.

Förra året besökte vi Fårets Dagar på Borgholms Slott. Där handlar precis allt om får och ull. Och givetvis finns det en hel del får på plats också som man kan klappa på.

Förutom konst och hantverk i alla dess former så handlar det givetvis om mat. Det är kock- och serveringstävlingar och försäljning av alla möjliga matvaror. På Solberga Gård utanför Borgholm anordnas dessutom Sveriges och Nordens största pumpatävling.
Det är trevligat att köpa råvaror direkt från producenten, mer närodlat kan det ju knappast bli.

För den som är nyfiken att besöka Ölands Skördefest och inte bor precis här i smeten finns det program här.

Själv hoppas jag kunna åka runt och kika lite. Men i år ska jag nog hålla mig i närheten av Färjestaden och Ölandsbron. Men det kan lika gärna bli en tur till Borgholm också. Det återstår att se.

Så har ni inte varit på skördefesten och känner att det kunde vara lite trevligt så tycker jag definitivt att det är dags att boka ett besök.

4 kommentarer:

Stef sa...

Så rolig! Alltid kul när det hittas på roliga och annorlunda aktiviteter! kramar

mammaxtre sa...

Men så trevligt detta låter!

Ha det fint

Camilla sa...

Stef:
Ja, det är jättekul och det har väl hållt på sisådär 15 år eller så. Hela ön lever upp en sista gång för säsongen och stugägarna kommer för att stänga igen sina stugor.

Kram

mammaxtre:

Det är verkligen mysigt att åka runt och titta på olika saker. Jag brukar åka till olika ställen varje år.

Ha det gott.

Charlie sa ... sa...

Ölands skördefest står på min "to do"!!

Ta gärna bilder och visa om du har tillfälle, det vore så roligt.

Kram