fredag 28 oktober 2011

En massa oväsen

Inte långt efter att jag klivit ur sängen och inte ens hunnit få i mig dagens första kopp kaffe bröt värsta kalabaliken ut på gatan. Världens liv när brandkåren, poilsen och ambulanser dök upp med sirener och blåljus. Kollade ut genom fönstret och fick se bbilköer och en massa folk som hade stannat upp för att se vad som hänt. Min första tanke var att det var en cyklist som blivit påkörd. Det visade sig vara en helt riktig tanke. Både cyklist och bilens förare fick åka till sjukhus i ambulans verkar det som.
Det är inte så konstigt att det händer många olyckor just på den här vägen som går utanför mitt hus med tanke på att det är tre cykelöverfarter på en sträcka som är ca 100 meter. Själv har jag hållt på att krocka med flera stycken för de cyklar bara rakt ut utan att ens göra en ansats att stanna. Jag bara undrar om de där cyklisterna inte har någon slags självbevarelsedrift överhuvudtaget.
Värst var en dag i vintras då jag höll på att krocka med två cyklister och en fotgängare, på samma dag! Efter det lät jag bilen stå resten av dagen.
Dessa förare av motorlösa tvåhjulingar borde faktiskt gå en kurs eftersom de i många fall visar noll hänsyn mot både bilister och fotgängare. Jag fattar inte hur svårt det kan vara att använda ringklockan på cykeln när man närmar sig en fotgängare bakifrån? När jag går blir jag ju livrädd när någon kommer susande bara några centimeter ifrån mig, särskilt då jag inte ens kan se dem. Vem har ögon i nacken typ?

Jaha, som om inte oväsnet för ett tag sen var nog så drar de nu igång någon slags lövdammsugare här utanför. Det låter ungefär som en stenkross. Jag säger bara att jag är mycket glad över att jag inte jobbar natt och behöver sova på dagen. Då hade jag nog blivit tokig. Den skällande hunden är iallfall tyst. Än så länge ska jag kanske tillägga.

Idag ska jag försöka beta av det mesta på ToDo-lista. Den är ganska lång kan jag meddela. Det vore skönt att få det mesta gjort på den innan det är dags att åka iväg till pållen. En sväng hem till den ömma modern blir det ikväll också då hon behövde hjälp med lite grejer. Fullspäckad dag med andra ord. Jag tror att det kommer att gå åt en hel del kaffe idag känns det som:)

Dags att köra igång så att jag blir klar.

Ha en skön fredag.

Tjingeling

torsdag 27 oktober 2011

Idag är det nallar som gäller

Morgonens utsikt genom fönstert bjöd inte på samma vackra himmel som igår. Helt ärligt såg man inte ens himmelen sådan dimma var det. Molnen formligen låg på backen i stora sjok. Hoppas nu att det blir sol imorgon för det blev det efter förra dimanfallet. Jag håller tummarna.

Igår firades potatisen och idag är det dags för något helt annat, det är nämligen Internationella Nalledagen.



Den söta Mirandanallen får väl representera alla nallar som vi alla någon gång har haft. Här i stan så startades ett företag för några år sedan som heter Nallebudet. Genom dem kan man skicka olika typer av små nallar med hälsningar. Perfekt! Och bara för att alla ni som bor i USA inte ska känna er alltför åsidosatta så finns det en filial där också. Här kan man se vilka nallar det finns att välja på om man vill skicka en lite annorlunda hälsning till någon. Kul med företag som växer från bara en idé till något större på kort tid.

Följetången med den skällande, hårbeklädda varelsen i uppgången bredvid fortsätter. Idag har den skällt non-stop hela dagen. Eftersom jag nu börjar tröttna på att höra den har jag beslutat mig för att bedriva lite detektivarbete för att lista ut i vilken lägenhet den bor. Dessutom har jag bestämt mig för att skriva en snäll lapp för att bara göra ägarna uppmärksamma på att deras hund inte tycker om att vara ensam. De borde verkligen försöka få tag i en dagmatte till vovven så att den slipper vara ensam. Hoppas att de inte tycker att jag är en riktig gnällkärring, men hur ska de kunna veta att hundstackarn skäller så att vi som måste lyssna på det bara önskar att den kommer att tappa rösten vilken sekund som helst?

Eftersom det mest visas skräp på TV så fortsätter jag med mitt SATC-maraton.  Med stickningen i högsta hugg.

Tjingeling


onsdag 26 oktober 2011

Vilken syn


Vaknade upp till denna syn när jag drog igång dagens första laddning i kaffebryggaren. Att dagens väder kommer att bjuda på blandad kompott kan jag nästan helt lova med tanke på molnen.
Jag vaknade redan vid 6-snåret, men det tyckte jag faktiskt var alldeles för tidigt så istället låg jag kvar i värmen under täcket och läste lite. Perfekt sätt att starta dagen på.

Jag hade grymt ont i benen igårkväll efter ett tufft ridpass. Både jag och pållen var rejält svettiga efteråt. Tur att det inte finns någon spegel där när man fått av sig hjälmen, men när jag hoppade in i bilen stirrade ett troll tillbaka p mig i spegeln.  Han fick ett fleecetäcke på för att inte bli förkyld, själv åkte jag hem och duschade och käkade middag innan systern ramlade in runt sjusnåret. Sedan var det full hjärnaktivitet innan jag ramlade i säng vid 22-tiden helt slut.
Idag mår jag alldeles prima däremot och känner mig riktigt pigg.

Föresten hör jag nu på TV att det idag är potatisens dag. I potatisens huvudstad Allingsås kommer det tydligen att firas ordentligt idag med bland annat avtäckning av en tavla gjord av potatis på samma sätt som dte görs med äpplen i Kivik. Så nu vet ni det. Bara att hugga tag i potatisskalaren och svänga ihop en potatisrätt idag med andra ord.

Tjingeling

tisdag 25 oktober 2011

Lite av varje

Godmorgon världen!
Sitter här med en kanna kaffe och ska försöka knappa ner något vettigt för er att läsa. Hmm, undrar vad det ska bli? Lite av varje tror jag.

Kan meddela att jag nu har blivit förkyld. Ja, är det inte det öronen som spökar så är det något annat verkar det som. Kanske inte så konstigt trots allt med tanke på att jag oftast svettas ordentligt när jag rider. Det är minsann en ganska ansträngande sport för de som nu inte tror det, och det brukar finnas många:) Att det sedan är kallt ute gör väl att förkylningen kommer som ett brev på posten.
Men det ska väl snart gå över hoppas jag.

Serien Pan Am som TV3 började visa förra söndagen visar sig vara riktigt bra. Där händer det grejer ska jag säga. Det gillar jag och jag kommer att fortsätta att sitta klistrad framför TV:n på söndagarna. Den ligger för övrigt även på TV3 play gratis i en vecka efter senaste avsnittet. Bra jobbat TV3!

Ikväll kommer min syster hit då jag ska hjälpa henne att skriva ihop ett CV och ett personligt brev till ett jobb som hon ska söka. Jag tror att hon är som klippt och skuren för det jobbet eftersom de tidigare har haft dessa patienter på den avdelningen där hon jobbar.
Vi ska lägga ordentligt med krut på det hela så att hon förhoppningsvis får jobbet. Jag håller tummarna.

På söndag är det tydligen dags för vintertid. Krånglet med åt vilket håll som klockan ska ändras brukar alltid uppstå. Ett år hade jag tre olika tider på mina klockor och förvirringen var total. I år ska jag nog se till att det blir rätt.

Planeringen för resan är i full gång nu. Och eftersom det är dödstrist att spendera tid på flygplatser, även om Köpenhamn är en ganska trevlig flygplats, så blev jag ju väldigt glad när jag upptäckte att det tydligen är gratis för mig att gå till en av loungerna för lite avkoppling under den perioden jag åker. Nice! Jag har ju några timmar att slå ihjäl där. Men jag brukar ju alltid ha med mig en riktigt bra bok. För att vara säker på att den verkligen  är bra brukar jag alltid ha börjat läsa den innan. För det finns väl inget värre att ha med sig en bok som man tror är kanon under en lång flygning och så visar den sig vara helt urusel. För att gardera mig har jag några som ligger här hemma och som kommer att få följa med.

Vädret idag är precis sådär som man önskar att det ska vara på hösten med sol och hög, klar luft. Det gillar jag:)

Nehej gott folk, nu ska jag sno ihop ett gäng muffins som jag och systern ska mumsa på ikväll.
Ha en skön dag.

Tjingeling

lördag 22 oktober 2011

Vad är en bal på slottet?

Ikväll är det maskeradbal på Kalmar Slott. Temat är 1700-talet. Alla som sett filmen Marie Anoinette vet hur de klänningarna och frisyrerna såg ut. Mycket av allt med andra ord. Höfterna skulle vara över en meter breda och frisyrerna spektakulära minst sagt.
Vi hade flera gäster på jobbet idag som skulle gå och vissa damer var tvugna att gå ut genom ytterdörren på tvären för att ens ha en chans att komma ut genom dörren:)

Hoppas att de får en trevlig kväll. För vem vill inte uppleva en bal på slottet?

fredag 21 oktober 2011

Fredagsblandning

Fredag återigen. Vart tog veckan vägen? Den bara flög förbi.
Ruskvädret har också dragit förbi för denna gången och nu skiner solen men kvicksilvret orkar knappt upp över +5.  Nog om väder, även om jag hoppas att det åtminstone inte regnar i helgen då jag ska jobba lite.

Gårdagens världsnyhet var ju att Khaddafi hittades och dödades. Det måste ha varit en stor lättnad för befolkningen i Libyen. Nu gäller det bara att de får ordning på styret i landet så att de alla kan leva i fred och inte behöva leva i skräck längre. Det lär nog bli en process som kommer att ta ett tag. Huvudsaken är att det hela blir så bra som möjligt för befolkningen.
Det verkar som om vi nu lever i en tid där folk som lever i länder där förtryck och diktatur härskar har fått nog och med alla medel försöker få bort dessa enväldiga härskare som styr landet med järnhand. Jag tror att det kommer att få se mer av detta i framtiden.

Nästa helg ska jag bänka mig framför TV:n för då kör Så mycket bättre igång igen. Den här omgången är det följande artister som är med: Tomas Ledin, Timbuktu, Eva Dahlgren, Lena Philipsson, Mikael Wiehe, Laleh och E-Type. En spännande blandning tycker jag. Jag har stora förhoppningar med tanke på att förra säsongen blev en sådan formidabel succé. Dessutom tycker jag att det är en av TV:s bättre satsningar på mycket länge, jag är blir så vansinnigt uttråkad av floden av tävlingsprogram som bara sköljer över oss i varenda kanal. Överallt tävlas det, och det verkar inte finnas någon gräns på vad man kan tävla i tydligen. Förra fredagen råkade jag, av misstag, få in Idol. Herregud så dåligt det var!
DET misstaget kommer inte att upprepas ikväll det är en sak som är säker:)

Nu har vovven kört igång med sitt skällande igen. Det är nästan så att jag önskar att den blev åtminstone lite hes.

Hoppas att ni alla får en riktigt trevlig fredag. Själv ska jag åka till pållen i eftermiddag för lite motion och mys:) Det blir definitivt dagens höjdpunkt.

Tjingeling

onsdag 19 oktober 2011

Diagnos & travel news

Hej och hå. Hemkommen från doktor och apotek. Efter flera dagar av konstant huvudvärk som bara blev värre var det dags att för mig att ta tjuren vid hornen och pallra mig iväg till en doktor. En mycket trevlig man som konstaterade att jag minsann har öroninflammation. Jahaja, det var ju väldigt längesedan jag hade detta. Men med lite medikamenter lovade han att den värsta värken kommer att lägga som om någon/några dagar. Det var ju skönt att höra för nu pallar jag snart inte med detta mer.

För att pigga upp mig själv så fixade jag biljetten idag så att jag kan spendera jul och nyår med T. Det blir första gången jag gör det på andra sidan pölen, men det ska nog bli mysigt. Han har så mycket planer att jag blir yr i huvudet (mer än vanligt alltså). Själv har jag bara ett önskemål, och det är att åka in till NY för att kolla in juldekorationerna. Eller önskemål föresten, det är mer ett krav! Jag vill bara gå och insupa atmosfären eftersom jag älskar julen. För mig är dte bästa högtiden av alla.
Men jag kommer att sakna mamma vid jul faktiskt. Jag är så himla traditionsbunden vid jul att det inte finns. Men nästa år ska vi vara i Sverige igen.
Däremot tänker jag inte köpa en endaste liten julklapp till T här hemma. Det verkar ju som om jag dyker upp i värsta reaperioden. Bra bra sånt gillar jag:)

Ute är det värsta stormen. Jisses, vad det blåser! Tur att jag inte har tupé eller peruk säger jag bara för den hade förvandlats till någon slags flygande farkost. Och vem vet vart den kunde ha landat isåfall?

Nehej folks, nu ska jag ta en huvudvärkstablett och sedan åka till pållen en stund tror jag.

Tjingeling

måndag 17 oktober 2011

Ny vecka, igen

Måndag igen. Det känns som om dagarna bara rinner iväg, alldeles för fort.
Helgen har bestått av jobb och ridning. Vädret har varit helt ok, men jag har inte känt mig alls på topp. Huvudvärken kom som ett brev på posten i fredagskväll och sedan vägrade den ge med sig. Och igår när jag kom hem kände jag mig helt under isen. Dessutom fick jag feber så jag låg nerbäddad i soffan hela kvällen. Nu har både feber och den värsta huvudvärken släppt. Skönt det, men jag undrar om jag inte håller på att åka på någon förkylning för det känns skumt i halsen. Det kan ju lika gärna vara falskt alarm, vilket jag hoppas på.

I trappuppgången bredvid bor det en hund. Inget konstigt med det alls. Men hundstackaren gillar uppenbarligen inte att vara ensam för den skäller konstant. Den körde igång för en timma sedan och kommer väl att fortsätta skälla mer eller mindre hela dagen. Stackars vovven. Och oss som måste lyssna på den.

Igår var det dags för den nya serien Pan Am på TV3. Den hade jag bestämt mig för att se och jag lyckades faktiskt hålla mig vaken ända tills slutet.
Vad tyckte jag då? Jo, den var faktiskt riktigt bra. Så den ska jag fortsätta att följa. Annars är det inte så många serier som jag tittar på faktiskt. Jag brukar ju missa vilken dag de går:)

Hoppas att ni haft en skön helg och att starten på den nya veckan bli riktigt bra.

Tjingeling

lördag 15 oktober 2011

Kallt

Vaknar till en underbart vacker morgon, men så kallt! Frosten ligger vit på taken och termometern når inte ens upp till +1 grad. Det lär väl förvisso ändra sig under dagen. Men några högre temeperaturer kan vi nog inte räkna med. Så för att inte frysa ihjäl har jag nu hämtat mina yllejackor i källaren. Igår frös jag som sjutton och det tänker jag min själ inte göra idag.
Att vi kommer att få se dagar med några högre temperaturer hädanefter är nog inte särskilt troligt. Men så länge det inte regnar så är jag nöjd:)

Föresten så har polisen tydligen fått tag i fyra killar mellan 15-18 år som nu sitter i förvar skäligen misstänkta när det gäller mordbranden i Berga Centrum. Ja, den är tydligen klassad som mordbrand.
Mycket osmarta grabbar måste jag säga som nu har förstört resten av sina liv. Så långt tänkte de nog inte, men det är inget försvar.
Det kanske blir fler som plockas in av polisen, det vet man ju aldrig. Det återstår att se vad som händer i den här röran.

Nej, nu är det dags att åka iväg och jobba.

Hoppas att ni alla får en fin lördag.

Tjingeling

torsdag 13 oktober 2011

Det brinner

Godmorgon.

Idag blir det ett upprört inlägg misstänker jag för nu kokar det inom mig.

Sitter här i godan ro med en kopp kaffe och nyheterna på fyrans morgontv när jag får syn på att Berga Centrum här i stan har brunnit ner. Det är ett av de mindre köpcentrum som finns i en stadsdel i norra Kalmar.
Nu är det inget nytt fenomen att det brinner där. Nejdå, brandkåren har i princip kört i skytteltrafik varje kväll dit i flera veckors dit. Och eftersom de kör förbi hemma hos mig för att komma dit så hörde jag dem även igårkväll när de drog iväg vid 22.30-tiden. Min tanke var att jaha, nu är de på väg till Berga igen.
Det har varit en massa skriverier om dessa bränder i lokalblaskan och vad de beror på. Anledningen ska tydligen vara att en massa ungdomar inte har något att göra och samlas där på kvällstid. De har varit orsak till de tidigare bränderna så att det skulle vara några andra, nu när branden började i en container och spred sig, verkar långsökt.

Vad jag inte fattar är detta evinnerliga gnäll på att de inte har något att göra. Nähä, men hitta på något själva då. Ge politiker och andra en anledning att satsa pengar för att ni ska ha något att göra. Att bränna ner köpcentra kommer knappast att öka deras vilja att satsa.

Själv är jag uppväxt i ett litet samhälle ute på landsbygden och där fanns förbaske mig inte mycket att göra. Inte ens en fotbollsplan (inte för att jag gillar fotboll, men ändå). Och det gick inte heller att åka in till stan, 2 mil bort , för att kolla på bio eftersom sista bussen gick hem när bion började. Då gällde det att dra ihop några stycken och hoppas på att någons förälder kunde hämta oss.
 Det var aldrig någon skadegörelse. De unga hittade på andra grejer. Vi fixade en egen källarlokal där vi kunde hålla till på vintern, samlade ihop en massa spel och någons mamma bakade lite bullar. Eller satt vi hemma hos någon. Men det gick ju inte om vi blev för många och då var källarlokalen perfekt. Vi fick låna den om vi lovade att den inte skulle se ut som ett slagfält när vi gick därifrån. Det var aldrig några problem med det. Nu lät jag nog som våra föräldrar, men det bjuder jag på.

Nuförtiden så är det sånt himla gnäll från en del unga. De kan inte ta sig för något vettigt själva utan allt måste vuxna fixa. Visa lite framåtanda för Guds skull och kom med lite egna idéer!
Vad tror de, att allt redan är fixat för en i livet? Jag kan säga till dem att så är det absolut inte. Och om de nu skulle tro det så kommer de att bli medvetna om det den dag de ska börja jobba.
Jag pratade med en person som har många anställda och hon sa att många unga idag inte har någon arbetsmoral alls. Jag har också märkt av det. Man kommer när man känner för det och vissa gör inget annat än gnäller. Nu ska jag också säga att det finns en massa unga som kämpar på och är jätteduktiga. Men tyvärr verkar den andra gruppen växa stadigt.

I den nu berörda stadsdelen finns det en massa folk från olika kulturer, men också en hel del svenskar. Området intill hade en massa problem tills för något år sedan, men där har det nu lugnat ner sig betydligt.
Det är ju omöjligt att bygga fotbollsplaner, som de ville ha, i varenda kvarter. I vår stad finns det massor av dem ändå. Varför kan de inte gå in på en skolgård och spela fotboll där det finns fotbollsplan och mål? Det finns en bara några minuter bort. Använd benen för sjutton. Vi bor inte i en stad där det är mil till allt.
Här finns en massa sport att ägna sig åt om man gillar det. Allt från fotboll och ishockey till orientering. Det är bara att välja. Eller så hittar man på något själva och går till kommunen och frågar om de kan hjälpa till med en lokal någonstans.

Nej, det är dags att sluta gnälla och göra något. Genom att bränna ner köpcentrum skaffar man sig inga pluspoäng, det är en sak som är säker.
Hoppas att polisen får tag på de skyldiga, vilket inte borde vara alltför svårt eftersom sådant sprider sig bland unga. Nu gäller det bara att ta tag i detta ordentligt och visa att ett sådant beteende inte är ok. Dessutom fattar de väl inte ens att det inte är en merit att ha en anteckning i polisens brottsregister.

Nu har jag fått ventilera lite. Tack för det:)

Ha en bra dag.

Tjingeling

onsdag 12 oktober 2011

Normalt läge

Faran är över. Ja, handen har alltså återgått till sin normala storlek och kliandet har upphört nästan helt. Tack och lov säger jag bara. Det verkar inte som om jag kommer att få några sjukdomar av de där äckliga små krypen heller, för jag mår precis som vanligt.
Några fler skogsbesök kommer det iallafall inte att bli. Föresten är det ju inte heller att rekommendera eftersom älgjakten körde igång i måndags. Jag har ju ingen lust att bli misstagen för att vara en älg av någon jägare.

Vi har en helt underbar höstdag här med hög kall luft och solsken från en klarblå himmel. Skönt med lite omväxling från de senaste gråa och regniga dagarna. Men då har jag varit inne och myst med en massa tända ljus, SATC i dvd:n, stickning och bokläsning. Jag läser just nu en sådan bok som jag längtat efter ett bra tag nu. Ni vet en såndär som gör att allt annat bara avstannar för en stund medan man blir förflyttad till en annan värld.

Idag däremot tänker jag ta en promenad i det fina vädret och sedan i eftermiddag blir det en tur till stallet också. Med andra ord kommer det att bli en väldigt bra dag tror jag.

Dags att ta tag i de saker som jag ska göra innan jag kan ge mig ut.

Ha en skön dag.

Tjingeling

måndag 10 oktober 2011

Senaste nytt

Svullnaden på handen börjar att gå ner lite, sakta men säkert. Jag hoppas att det försvinner helt till imorgon. Det kliar inte heller så förbaskat som det gjort tidigare.
Så jag lär avvakta med en tur till doktorn. Skönt om jag slipper åka dit eftersom jag har i princip läkarskräck.

Tjingeling

Blodsugande äckliga kryp

Som jag skrev igår så råkade jag ju ut för ett blodsugande litet kräk häromdagen, en fästing alltså. Den satt fast precis nästan mellan lillfingret och ringfingret på vänster hand. Kliar gör det så att jag håller på att bli galen, men krämen jag fick av syrran lindrar lite. Men nu har det svullnat också. Ja, halva handen typ.


Ja, ni ser ju själva. Knogarna syns överhuvudtaget inte på de sista två fingrarna. Om det inte har gått ner om några dagar så får jag väl ta och gå iväg till en doktor så de får ta en titt på eländet.
Jag som aldrig tidigare i livet har fått en fästing verkar ju vara överkänslig mot de äckliga krypen, eller så är de bara väldigt giftiga just nu. Vad sjutton vet jag. Jag hoppas bara att det snart går över och att handen snart ser ut som vanligt igen.
Nu blir det minsann inga mer turer ut i svampskogen för min del förrän de där vidriga små krypen har dött. Jag undrar varför de finns och vilken funktion de har. Vad jag kan komma på så fyller de ingen som helst funktion mer än att vara ett gissel för människor och djur.
Personligen tycker jag att man gott kunde utrota dem. Jag är säker på att ingen skulle sakna dem.

söndag 9 oktober 2011

Lite försenat firande

Vilket vackert väder vi haft idag! Men tempen har fallit betydligt de senaste dagarna. Morgnarna är riktigt kalla och imorse var det inte mer än +5 grader när jag vaknade. Och inte lär det bli varmare. Nu går vi in i frysperioden då jag känner mig som en djupfryst ispinne mer eller mindre varje dag. Tinar väl upp sådär någongång i vår.

Idag har vi firat min syster som fyllde år i torsdags. Hon bjöd på en jättegod soppa, efterrätt och tårta. Smaskigt värre kan jag meddela.
En väldigt trevlig eftermiddag/kväll med familjen var det och jag har nog inte skrattat så mycket på länge. Det är nästan så att jag har kramp i magen.
På tisdag far hon iväg på sin årliga tredagarstur till Varbergs Kurort & Spa. Hoppas att hon får det skönt och att inga rullgardiner far ner mitt i natten och halvt skrämmer slag på henne som förra året.

Föresten upptäckte jag en liten fästing som hade satt sig fast mellan lillfingret och pekfingret häromdagen. Den tog jag givetvis bort genast. Äckliga små kryp de där. Men jädrans vad det kliar. Jag håller på att bli galen. Fick med mig någon salva från syrrans hemapotek. Inte nog med att det kliar, det är svullet också. Om det beror på att det kliar så förtvivlat eller vad har jag inte kunnat luska ut än. Får väl vänta och se om svullnaden går ner.

Nu ska jag bara kika lite på någon film på TV innan det är dags att krypa ner i snarkofagen med min bok som sällskap.

Tjingeling

lördag 8 oktober 2011

Rapport från hagen

Tja alla. Det är dags för mig, Riiskas, att peta ner några rader på denna blogg som min matte har. Tycker ju att jag måste få göra ett hovavtryck här lite då och då vet ni;) Måste ju se till att det kommer in lite vettiga inlägg här med jämna mellanrum.




Jag tänkte att jag måste slänga in en bild på mig själv, så ni inte glömmer av hur jag ser ut. Men jag fattar faktiskt inte varför den lilla människan måste ta en bild när jag käkar? Kan man inte få vara ifred då eller?
Hon påstår att det är mitt största intresse. Jag fattar inte ett smack vad hon mumlar om. Hmmm! Har hon hört talas om det bevingade ordspråket "äta bör man annars dör man"? Nu ligger jag kanske inte direkt i riskzonen för det, men det gäller ju att passa på när tillfälle ges eller hur? Just in case of liksom.

Hursomhelst, nu tränar vi på en massa saker som den där människan har kommit på att vi ska öva på. Vi tränar ju då och då för min förra matte, som för övrigt tycker att jag är supercharmig. Föresten gör inte alla det?! För det gäller ju att koppla på charmen ordentligt, för då kan det ju hända att någon annan människa, förutom matte, ger mig en godsak. Och det gör jag, ALLTID. Det gäller ju att vara smart;)

Matte verkar nöjd med våra framgångar. Ja, vad fasen tror hon? Jag måste ju göra något så att hon inte glömmer av att ge mig minst två morötter varje gång hon är här. Nu verkar det som hon har fått för sig att vi ska träna en himla massa. Guuud, vad jobbigt! Jag trodde att jag kommit på det ultimata, att om jag låter som om jag håller på att få en astmattack så kanske hon tar det lite lugnare. Om det funkar? Vad tror ni? Absolut inte!! Jag måste nog komma på något bättre, helt klart.

Nej, dags att lägga mig ner och vila lite. Inser att det är jobbigt att försöka träffa tangenterna med hovarna.

Bye for now.

torsdag 6 oktober 2011

Riktigt höstrusk

Idag är det riktigt höstrusk. Det blåser så att träden nästan viker sig. Som om detta inte vore nog så ska det visst börja regna senare också. Det är bara att gilla läget. Och jag ska inte klaga för jag kan sitta inne hela dagen om jag vill. Värre är det för de stackars vägjobbarna på Ölandsbron. Fy sjutton säger jag bara för att jobba där. Där är det ännu värre.
Redan igårkväll kom de första tecknen på att hösten nu är här för att stanna för då var det riktigt kallt i blåsten. Jag frös som sjutton när jag åkte ifrån stallet.
Så när jag kom hem drog jag igång en kanna te och tände 16 ljus. Det, tillsammans med en dusch, hjälpte min genomfrusna kropp att tina upp litegrann.

Nu sitter jag åter med tända ljus och kaffe för att piggna till ordentligt. Det är ett bra sätt att börja dagen på tycker jag.



Jag tror att jag får ta en tur till Ikea idag för att fylla på ljusförrådet och köpa lite glasburkar till mina tarttkantareller som ligger på tork. Kanske blir det en tur till en garnbutik också. Jag måste fylla på med lite nytt garn. Jag hoppas att hitta riktiga sprakande färger för jag tycker att det behövs nu när allt börjar blir mörkt och grått.
Lite andra småprojekt finns det också på listan. Och när de är klara ska jag bara njuta av en bok medan vinden viner för fullt utanför.

För att spä på höstkänslan ytterligare blir det en köttgryta till middag. Det ska bli riktigt gott.

Givetvis kommer jag att ha en massa ljus tända hela dagen. Det känns som ett måste i detta höstrusk.

Tjingeling

tisdag 4 oktober 2011

Mums

Som jag skrev tidigare så var det ju trattkantarellerna som stod i centrum igår. Idag är det dags för något helt annat.
Det är nämligen kanelbullens dag. Dags att äta både en och två kanelbullar (eller flera) med gott samvete alltså. Mums:)

Ut i skogen

Hösten kommer nu med stormsteg och jag vill gärna bromsa lite. Visst, jag tycker att hösten kan vara jättefin men samtidigt vet jag ju att snart kommer nästintill kompakt mörker och kyla. Det gillar jag verkligen inte. Det gör mig bara trött. Redan nu är det ju nästan becksvart vid 19. Jag skulle gärna ha sommar iallafall 9 månader om året, minst.

För att vänja mig vid tanken på höstmörkret tänkte jag att det var bra att ägna mig åt en höstaktivitet så igår begav jag mig ut på en expedition i skogen. Alla har ju pratat om hur mycket svamp det finns i skog och mark, så nu var det dags att utforska det hela själv.
Utrustad med en pappkasse, eftersom jag inte orkade gå ner i källaren för att rota fram en korg, begav jag mig iväg.
Grejen med trattkantareller är ju den att det gäller att ha rätt "glasögon" på eftersom de är så förtvivlat svåra att få syn på. Men som pappa alltid sa så gäller det bara att hitta de första och sedan brukar de gå av bara farten.

Glad i hågen skuttade jag ut i skogen med ett Sommarprogram i öronen. När jag hittat mina första trattisar höll jag på att få hjärtsnörp alldeles. Rätt var det var prasslade de till ordentligt precis intill mig och en stor boxer farande som ett jehu. Väldig tur att jag inte är hundrädd och att vovven var supersnäll. Den tyckte väl att jag såg ut som en kul lekkompis.
Det kunde ju ha varit en älg. Och den skulle jag i så fall inte haft någon lust att leka med.

Jag hittade massor av svamp. Och jag är definitivt ingen van svampplockare. Detta var väl mitt livs andra svampexpedition eller så. För att vara helt säker på hur trattisar ser ut kollade jag på bilder på nätet och hörde lite med en kollega. Det var några år sedan jag hittade några. Nu ligger gårdagens skörd rensad och utbredd för torkning.


Jag hoppas hinna plocka mer under veckan. Det slutar väl med att jag har hela golvet fullt med trattisar på tork. Eller kanske kan man torka dem i ugnen? Någon som vet?
Det blir gott att ha i grytor och såser. Mums.
Vilken underbar skatt vi har att bara kunna gå ut i skogen och plocka svamp och bär utan att någon säger ett pip om det. Helt underbart.

Förutom att vandra runt i skogen och rensa svamp så ägnade gårdagen åt att läsa.
Jag har en massa böcker som bara ligger och väntar på att jag ska plocka upp dem och förlora mig i berättelsen som utvecklar sig på sidorna. Jag hoppas att en av dem kommer att vara en sån där bok som man knappt kan lägga ifrån sig. Det var ett tag sedan jag läste en sådan. Vissa böcker är bra medan andra uppslukar en totalt. Och det är just en sådan som jag hoppas ska ligga någonstans i högen.
Så har ni, kära läsare, just ett tips på en sådan bok så mottager jag dem tacksamt.

Nu är det dags för en balja kaffe här under takåsen.

Ha en bra dag.

Tjingeling

måndag 3 oktober 2011

Vi åkte på Konstnatten

I fredags var jag och den ömma modern iväg på Konstnatten, en av höjdpunkterna under Ölands Skördefest. Det finns ju så mycket att se men eftersom jag jobbade hela helgen så var det faktiskt det enda jag hann med. Jag hade tänkt att åka en sväng i lördags men när jag hörde att det var superlånga köer på Ölandsbron ställde jag in den planen. Det finns ju roligare saker att göra än att sitta på broskrället i en timma, särskilt efter en dags jobb.

Vi tog det lugnt och besökte bara två byar och det kändes lagom för då hade vi tid att spankulera omkring och titta utan stress.



Denna filur stod och hälsade alla besökare välkomna till Eriksöre bygata. Den byn består av en enda gata och med tanke på antalet bilar som var parkerade på fälten runt omkring så var antalet besökare flera tusen gånger högre än antalet boende.
Varken jag eller mamma hade varit där tidigare och det visade sig vara helt rätt att åka dit. Hur mysigt som helst och massor att titta på och handla.




Han var rätt säker med sin motorsåg mannen som gjort gubben med pumpan. Här är det en annan gubbe som är på väg att tillverkas. Jordgubbar hade han också sågat till.




Och en lama eller åsna hade också karvats ut ur en stor stock. Här får fantasin betsämma vad för djur det rör sig om.




Pumpor fanns dte givetvis i massor i alla färger och former. Pumpan är ju symbolen för Skördefesten. Och när man åker runt så är det just pumpor man ska hålla utkik efter, för där det står en pumpa är det något som händer. På Konstnatten är det både pumpa och marshaller som man ska hålla utkik efter. Sedan är det bara att svänga in, hitta en parkering och gå på upptäcktsfärd.

Det finns en massa roliga grejer som man kan smycka sin trädgård eller täppa med. Här är några små svampar eller vad det nu kan vara. Cementgjutna grejer är stort här, och jag gillar dem skarpt då de är så lena på ena sidan och ruggliga på den andra. Hur många olika fågelbad i form av gigantiska löv jag såg har jag tappat räkningen på. Men fina är de.
All typ av hantverk och konst tillsammans med mat står i centrum under Skördefesten. Och det är alltid kul att titta på all konst som finns. Jag fastnade i ett litet galleri som visade fotokonst. Mycket vackra bilder och vissa med fantastiska färger.




Givetvis fanns det massor av mat att köpa. Potatis, morötter, lök och allt som hör hösten till fanns i mängder. Dessa purjolökar var nog de största jag någonsin sett. Det var nästan så att jag trodde att de gett dem anabola eller nåt för att bli så gigantiska.


Efter att ha traskat runt i Eriksöre i några timmar så bar det av till Vickleby där Capellagården ligger. Det är en skola som 1960 grundades av Carl Malmsten, ni vet han med möblerna. Det är en skola där man kan gå utbildningar i möbel- och inredningssnickeri, textil, keramik och trädgård.
Jag fastnade utanför denna byggnad där det fanns mängder av plantor att köpa. Bland annat doftperlagoner. Åh, vad gott vissa av dem luktade!
Efter att näsan fått sitt var det dags att smaka på varm äppelmust. Lät lite suspekt, men verkligen gott att gå och smutta på medan vi vandrade runt i trädgården som var upplyst av massor av ljus och marschaller.

Galleri Bessie var vi också tvugna att smita in på. Massor av tavlor som man blir glad av. Naivistisk konst när den är som bäst. Tavlor med massor av färg och en mängd detaljer som gör att man hela tiden upptäcker nya saker i tavlan. Ta en gärna en titt på Bessies alster där det även går att beställa reproduktioner för 300 kronor styck. En kul och annorlunda present eller en rolig tavla att hänga hemma. HÄR kan man se alla hennes tavlor.

När det gäller att besöka Konstnatten finns det några saker att tänka på. Det blir mörkt tidigt, runt 19, och i många byar är gatubelysningen inte den allra bästa så ficklampa och reflex är ingen dum idé att ha med. Om inte annat för att kunna hitta bilen. Det är massor av folk som rör sig på vägarna så att stressa är inte ens att tänka på, att vara utrustad med tålamod är med andra ord ett måste.
Sedan gäller det att inte glömma att utrusta sig med kontanter för i princip inga tar kort, förutom större gallerier.
Från och med i år så har man utökat konstnatten till både fredag och lördag. Det tycker jag är bra då fler kan åka runt på kvällen och inte bara under dagtid.

Om ni inte har besökt Ölands Skördefest så kan jag varmt rekommendera ett besök någon gång i framtiden, kanske redan nästa år:)

Tjingeling