fredag 30 april 2010

Ingen kall valborg

Det kommer att bli en harlig dag idag. Solen skiner sa att den nastan haller pa att ga sonder och i solen pa terrassen ar det redan 21 grader varmt. Jag njuter i fulla drag med en kopp kaffe och en bok medan T ar ivag och byter dack pa bilen.
Det ar annat an vad det brukar vara hemma pa valborgsmassoafton da man brukar sta nere vid nagon eld och skallra tander. Men det har ju sin tjusning det ocksa.

Dagens planer ar inte faststallda annu. Kanske en tur ut nagonstans for att njuta av det fina vadret. En picknick skulle sitta fint. Vi far val se.

Nej, nu ska jag aterga till min valdigt skona aktivitet.

Tjingeling

torsdag 29 april 2010

Framme

Resan gick bra, fast Gud vad trott jag var! Holl pa att somna redan pa Kastrup.
Men val pa planet fick jag sitta bredvid en jattetrevlig kille. Vi hade hur kul som helst, och resan kandes inte sa lang.
Inflygningen var mindre kul dock. Vi fick ta en tur over sodra NJ och jadrans vad det hoppade. Jag holl pa att bli riktigt aksjuk. Grannen satt redo med en pase ifall jag skulle behova. Sa pinsamt. Som tur var behovde jag inte den. DET hade varit hemskt!

Ner pa jorden igen och genom immigrationen som tog en evig tid. Efter en nyfiken intervju av mannen bakom andra sidan disken drog jag pa hela charmbatteriet, och det verkade han gilla. Kan val inte vara sa kul att sitta dar hela dagarna och fraga samma fragor.

Som ni marker har jag inget svenskt tangentbord, men det far ga anda.

Jag lider av mikrojetlag, dvs somnar vid typ 21.30 och vaknar vid 03-04 och sa ar jag vaken 1-2 timmar. Men det ratar nog till sig om en dag eller sa.

Igar kikade vi pa en film, jag somnade efter ca 30 min typ. He's just not into you hette den visst. Sicket skrap. Inte ett enda skratt pa 30 min! Hoppas att nasta fran Netflix ar battre. Men den vet jag att den innehaller atminstone 3 skratt for det har jag sett pa trailern.

Nej, nu ska jag ut och njuta lite av solen. Det ar varmt och skont, fast det blaser lite. Sa nagon tur till havet for promenad blir det inte idag iallafall.
Tjingeling

måndag 26 april 2010

Du milde tid...


Mycket har jag ju hört från det stora landet i väster, men detta tar nog priset, åtminstone i hundkategorin.
På Manhattan ska det nu öppnas en nattklubb för... hundar! Ja du milde frid vad de hittar på.
Här ska man kunna lämna in sin älskade jycke om man själv ska ta sig en nattlig runda på stan. Det går visst bra att även lämna in hunden under dagtid så att den kan titta på film eller ta en tur på en treadmill utrustad med TV! Pris ca $35.
För den som är intresserad är det bara att läsa mer på New York Post hemsida
Ja, vad ska man säga? Det är inget fel på entreprenörandan iallafall.
Tjingeling

Filmtajm





Igårkväll kikade jag på lite film. TV4 visade Wallander: Luftslottet. Jag hade inte sett den filmen tidigare, men jisses vad bra den var! Jag hade ingen aning om vem mördaren var förrän mot slutet. Så ska det vara tycker jag.
Den kan jag varmt rekommendera till de som inte sett den.
Jag hann också med en av mina favoritfilmer: Something's Gotta Give. Den hittade jag av ren slump under dagen då jag var på väg hem från stan och stannade till vid videobutiken för att köpa en dricka. Och till vilket pris sen, 39 kr!! Det var ju inget att fundera på, bara att slå till som en kobra innan någon annan köpte den.
Och vilken härlig film det är!
Så nu har jag en till film i den där kategorin av filmer som man kan se hur många gånger som helst utan att tröttna. Jag har en hel drös bl a The Holiday, Fried Green Tomatoes, The Bucket List, Forrest Gump och Kalenderflickorna. Och så givetvis SATC.
Vilka är era favoriter i den kategorin?
Ha en bra dag
Tjingeling

Packa, packa..

Så är det då äntligen dags att dra iväg västerut med min pålitliga vän SAS (det har alltid funkat när jag rest med dem, med andra bolag har varit lite si och så).
Däremot har de nu gått och ändrat bagagereglerna för oss som åker ekonomi till en väska à 20 kg. Men det går att checka in en andra väska för $50 (ca 350 kr) per väg.
Jag kan i och för sig förstå att man begränsat antalet väskor, för det brukar vara en sjuhelsikes massa bagage som folk har med sig. Jag tycker väl å andra sidan att man kunde ha behållt vikten på 23 kg. Men det är bara att gilla läget.
På hemresan ska jag se om jag kan bli uppgraderad till economy extra och betala med mina poäng. Vi får väl se hur mycket folk det är.

Vi har en massa planer på vad vi ska göra. Men pga askmolnet så blir ju min avresa 11 dagar senare än vad som var bokat så det kommer att bli full rulle för att hinna med det vi har planerat. Men vad gör det, kul ska vi ha:)

SAS har varit kanon att ha att gör med under perioden med askmolnproblemet. Inga problem med att omboka eller få pengar tillbaka, även när det gäller billigaste biljetterna.
Däremot har ju telefonköerna varit oändliga, men det är bara att sätta telefonen på högtalare och pyssla med annat medans man väntar. Att sedan få tala med en urtrevlig person i andra änden gör det värt all väntan.

Morgondagen blir lång och full av resande. Kommer nog att vara ganska mör efter att ha rest i 15 timmar. Ska ta tåget vid 06 till Köpenhamn för vidare avfärd därifrån. Som tur är har jag några timmar att vandra runt på Kastrup som är en särdeles trevlig flygplats. Någr böcker hänger också med för att fördriva tiden med. Ska också lägga in lite ny musik på min mp3.
K D Lang blir nog alldeles perfekt att koppla av till tror jag.

Nog om detta. Nu ska jag snart iväg och tvätta & tanka bilen. Den tar den ömma modern hand om medan jag är borta. Vi ska vräka i oss en kebabpizza i eftermiddag, smakskigt värre:)

Solen skiner så en liten promenix ska jag också hinna med tänkte jag.

Tjingeling för nu

söndag 25 april 2010

Sköna söndag

God morgon alla!
Vilken underbar dag, solen skiner och jag känner mig på ett strålande humör. Hyfsad temperatur ska det också bli, enligt vädertjejen på TV, ca 12 grader.
Lite frukost har nu intagits så snart är jag redo för dagens begivenheter. Ska iväg och hämta en tågbiljett så jag tänkte slå två flugor i en smäll och promenera genom stan ner till stationen. Det ska bli skönt.

Igår var jag, syrran och systerdotter A på Leos lekland. Jag hade aldrig varit där innan, men vilket kul ställe! Tänk om det hade funnits sådana när jag var liten. Vad kul det hade varit! Men himmel vilken ljudnivå det var! Jag kände mig halvt lomhörd när jag kom hem. Men vad sjutton, lite får man ju stå ut med för A hade superkul. Dit ska jag ta med henne fler gånger när hon är här. Till och med jag var uppe och klängde runt och åkte rutschbana så håret stod rakt upp. A tjöt av skratt mest hela tiden.

Nej, nu är det dags att snöra skorna och ge mig ut i solen.
Ha en skön söndag.

Tjingeling

fredag 23 april 2010

Ny bok från Johan Theorin

När jag var och handlade häromdagen såg jag att det kommit en ny bok av Johan Theorin. Han som skrivit Skumtimmen och Nattfåk ni vet. Blodläge heter den nya som jag ännu inte läst. Jag väntar nog till den kommer på pocket tror jag. Men här kan man både läsa och höra lite ur den nya boken.
Som de tidigare böckerna utspelar sig denna på Öland, men den här gången under våren. De två tidigare har ju utspelat sig under hösten och vintern.
Något att se fram emot.

onsdag 21 april 2010

Lite goda nyheter

Efter drygt två timmar i telefonkö fick jag prata med en väldigt trevlig dam i Luleå. Och hon bokade om min biljett, så nu är avresedatum satt till 27 april. Hoppas nu bara att vulkanen håller sig någorlunda lugn.
Vi har ju massor av planer, men det ska vi nog hinna med när jag är där utan större problem. Det blir väl bara lite mer intensivt men det gör inget alls.
Nu känns det bra och jag kan slappna av lite.

Tjingeling

Då höll jag på att få ett bryt

Igår satt jag ju i godan ro i telefonkö hos SAS. Det tog en evig tid, typ 2,5 timmar. Och vad händer? Jo, när damen i luren säger att jag har plats 2 i kön så dör telefonen! Helt urladdad efter all väntan. Jag ville bara skrika rakt ut. Det fanns inte heller en chans att hinna ladda telefonskrället innan de stängde. De här dagarna har det inte varit helt enkelt att ens komma in i deras telefonsystem. Överbelastning är ju bara förnamnet. Men nu sitter jag åter i kö och nu ska väl telefonskrället inte svika efter att ha legat på laddning hela natten.
Det har gått rätt fort idag faktiskt. Började som nr 77 och nu har jag plats 16 efter ca 1,5 timma.
Flygen börjar gå nu så jag hoppas kunna komma iväg den här veckan. Vi får väl se vad de säger.

Igår kväll var det riktigt ruskväder här. Inte bara regn och blåst utan, håll i er, SNÖ! Men vad sjutton hände? Det var som väl var mest blask, men ändå. Jag vill absolut inte ha mer snö. Det räcker så gott med det som har varit.
Nu regnar det igen och är allmänt trist. Så det blir till att vara inne och pyssla lite här hemma. Eller kanske kolla på en film.


Återkommer nog senare.

Tjingeling

tisdag 20 april 2010

Väntan...

Jädrans vad det blåser! Det skallrar överallt här. Köksfläkten tjuter som en ångvissla och ett bläck runt ena takfönstret skramlar så jag undrar om det håller på att ramla av.
Fast solen skiner så det är ju alltid något.

Herr och fru skata har färdigställt sitt bo som de har hållt på att bygga i en vecka. Det liknar mest ett trevåningsbo faktiskt. Kanske letar de efter grannar?

Bilvandalen som roade sig med att köra en kniv i en massa bildäck i helgen (ca 50 bilar hade blivit utsatta för diverse skadegörelse) går tydligen fortfarande på fri fot. Kanske tur för honom att ingen rasande bilägare fick syn på honom. Det hade kunnat sluta illa för vandalen.

Sitter i telefonkö till SAS, 55 pers före. Tur man kan göra lite annat under tiden man väntar. Som att måla tånaglarna till exempel.

Ska nu bara vänta och se vilken dag de bokar om mig till nästa gång.

Tjingeling

måndag 19 april 2010

Bara en vanlig måndag, typ

Måndag igen. Himmel, vad veckorna går fort.
Idag har det varit fint väder här, men inga flygplan har synts här ovanför. Normalt ser jag flyg mest hela tiden. Följer utvecklingen noga och imorgon blir det ett nyt samtal till SAS för ombokning av biljetten.

Har nu fått på ett nytt däck efter vandalens framfart natten mellan fredag o lördag. 800 kr fattigare, det kunde ha blivit 400 r dyrare om jag valt samma märke som tidigare. Men det byter jag till nästa gång. Lite taskiskt känns det när däcket bara rullar ca 400 mil. Nu hoppas jag bara att de får tag i galningen som har vandaliserat mer än 50 bilar! Men som vanligt är det väl en typ som inte har något jobb, vilket betyder att ingen får någon ersättning. Det tycker jag är fel. Låt personen som förstört egendom för någon annan att jobba av det om de inte har någon inkomst. Det är ju helt fel att jag ska behöva betala för något som någon annan förstört.
Nog om det.

Satt och läste lite i det senaste numret av Buffé (tidningen alla som har ICA kort får) och där stod att ICA Maxi snart kommer att få apotek i affären. Precis som det är i USA. Men jag tror inte att Maxi där jag bor får det då ett nytt apotek precis har öppant mittemot. Men där det inte finns något apotek i närheten är ju detta bra. Monopolet på apotek har ju släppts fritt bara för någon månad sedan, så nu lär de väl ploppa upp överallt.

50-öringarna kommer att försvinna i höst, så passa på att skaffa en bössa på ICA och slänga i alla små mynt däri så går de till Röda Korset för deras arbete för barn och ungdomar i Sverige. Jag tycker att det r bra, för annars skänker man alltid pengar till projekt utomlands. Inte för att det är fel, och jag försöker bidra så gott jag kan. Men ibland känns det bra att tänka på barn härhemma som också kan behöva hjälp.

Nu ska jag snart gå och mysa lite i sängen med min nya bok.

Tjingeling

söndag 18 april 2010

Sömnig


Ligger i soffan och kollar på en Wallanderfilm på TV. Men jag undrar ärligt talat om jag kommer att se slutet eller om jag i vanlig ordning hinner att somna innan den är slut.
Ögonlocken far ju upp och ner som persienner. Det är ju hopplöst för så fort jag ska se något på TV så somnar jag. Och hur kul är det att vakna framåt 1 eller 2 med en TV som skräller och lamporna tända? Otaliga gånger har jag vaknat på soffan och släpat runt min lekamen i hemmet för att släcka lampor och borsta tanden innan det är dags för att somna igen.
Så nu har jag förberett mig. Tänderna är borstade, morgonrock på och alla lampor, utom två, släckta. Då kanske jag inte har så svårt att somna om ifall jag nu skulle slockna i soffan.
Återkommer imorgon.
God natt

Kul samtal

Söndag igen och ingen flight idag heller. Det är bara att vänta och se hur frustrerande det än är.
Vädret här idag är väldigt varierande. Ena sekunden sol nästa grått och regnet hängande i luften. Och så blåser det ganska bra.
Så istället för att vara ute i blåsten sitter jag nu inne och tittar på hästhoppningar. Jag tog en liten tur tidigare men skönt var det inte.

Däckvandalerna hade tydligen inte nöjt sig med "bara" 18 bilar. Nej, det är hela 40 bilar som de gett sig på. Och jag får väl ändå känna mig "tacksam" att de bara satte en kniv i ena bakdäcket för andra bilar hade de tydligen gått värre åt. Till exempel en cab här på gatan som de förstörde taket på. Tröttsamt är bara förnamnet.
Det där får jag ta itu med imorgon, orkar inte tänka på eländet just nu.

Däremot blev jag på väldigt bra humör när en god vän ringde tidigare idag. Vi har inte hörts av på jättelänge, så det var verkligen jättekul! Nu blev det lite uppdateringar om vad som hänt under det senaste året. Tyvärr fick min telefon spunk, eller den tvärdog mitt i samtalet. Jag får nog byta batterier i den tror jag. Så det var bara att ringa tillbaka på mobilen istället.
Strunt samma för det var roligt att prata lite iallafall med någon som har humor i massor.

Dagen kommer att bli väldigt lugn, ska bara pyssla med lite saker som behöver göras. Men inga större projekt är inbokade så det blir bara lugnt.

Ha en skön söndag.

Tjingeling

lördag 17 april 2010

Ilskan kokar!!

Ursäkta mig, men nu är jag riktigt ilsk faktiskt. Känner mig lite som den där vulkanen på Island.

Någon eller några idioter har roat sig med att under natten sticka en kniv bakdäcket på 18! bilar på min gata! Givetvis på min också.
Kan inte dessa tröttsamma individer hitta något bättre att sysselsätta sig med. Jag bytte ju till sommardäck i veckan och nu blir det en ny tur dit på måndag för att köpa ett nytt däck. Som tur är har jag även en assistansförsäkring på bilen så de kommer ut och byter hjul åt mig utan kostnad. Skönt det för de sitter väl som berget kan jag tro.
Polisamälan har jag också gjort ifall de skulle få tag i idioten/idioterna för det är enda sättet att få ersättning om de nu mot all förmodan skulle haffa några. Och det hoppas jag på, för då blir det inte ett billigt nöje som denna eller dessa ägnat sig åt. Det skulle inte vara mer än rätt.

Jaha, nu har jag fått lätta på trycket lite så nu kan jag sitta och titta på TV resten av kvällen i lugn och ro.

Tjingeling

Vulkanskrället fortsätter..


Vulkanskrället på Island fortsätter att spy ut aska i mängder. Och inte sjutton hjälper det att det blåser som tusan heller. Askmolnet fortsätter att ligga som ett lock över oss. Helt klart att det blåser i fel riktning, för alla flygplatser är fortfarande stängda. Och enligt de senaste rapporterna kommer det att vara så de närmaste dagarna iallafall.
Men när flygen kommer att gå igen är det ingen som vet. Förhoppningsvis kommer vulkanen snart att lugna ner sig, hoppas jag iallafall.
Hörde en rapport från en svensk kvinna bosatt 1 mil från vulkanen och där börjar askan att leta sig in i huset så nu får de även använda ansiktsmask inomhus också.
De där små askpartiklarna ska visst vara mikrosmå glasbitar, och vilka hälsoproblem kan inte de ställa till med?
Skönt att man inte befinner sig på Island just nu. Men å andra sidan kan jag inte låta bli att undra vad som händer med de partiklar som kommer ner ur askmolnet över oss. Är det något som man borde oroa sig över eller vad? Det verkar finnas olika åsikter om detta bland de som borde veta. Så det återstår väl bara att se, som med så mycket annat.
Vädret är allmänt trist här idag. Så planerna för eftermiddagen är inte direkt avancerade precis. Jag ska ta en bok och krypa under en filt i soffan och bara mysa.
Tjingeling

fredag 16 april 2010

Boktips


Den här gångens boktips är lite annorlunda, Johanne Hildebrandts bok Älskade krig.

Boktiteln låter kanske inte så lockande, men jag måste säga att jag blev fast redan från första sidan.

Här får man följa tre personer:

Sara som har fått sparken från sitt programledarjobb efter att hennes kärleksaffär med en gift minister har avslöjats. Pank och utfrusen från de forna "vännerna" tvingas hon åka iväg på en resa till Irak för att leta reda på en man som hon avskyr som pesten. Uppdraget får större konsekvenser än hon någonsin kunnat ana.

Magnus som av olika anledningar har tagit värvning i den amerikanska armén, och nu befinner sig i frontlinjen i Irak. Snart kommer hans förflutna att hinna ikapp honom och det är absolut inget han vill.

Jasmin har varit tvungen att ta ett jobb som sätter både hennes och hennes familjs liv i stor fara. För att rädda sin familj ställs hon inför ett fruktansvärt val. Valet mellan familjen eller sina vänner.
Boken är en väldigt intressant skildring av några personer som befinner sig i ett krig och hur dessa upplever det på olika sätt. Jag kunde inte sluta läsa när jag väl börjat.

Johanne Hildebrandt har även skrivit boken Blackout om hennes upplevelser som krigkorrespondent i forna Jugoslavien, främst Sarajevo. En mycket stark och ruskig inblick i hur det är att befinna sig mitt i ett krig sett ur en reporters ögon.
Nu har mina böcker om Saltön kommit och jag är så sugen att börja läsa dem. Men de ska jag spara och ha att läsa på resan. Så det får väl bli en annan bok så länge.

torsdag 15 april 2010

Ombokat

Jag har nu bokat om min biljett till på söndag. Alla flygplatser i hela Skandinavien och många andra flygplatser i ett flertal andra länder är stängda pga askmolnet som nu tydligen har dragit ner över hela Sverige.
Vulkanen fortsätter att spy ut aska och glaciären där den ligger smälter snabbt och översvämmar en massa små platser runtomkring.
Visst är det trist att flygen är inställda, men jag bryr mig mer om säkerheten och hetsar därför inte upp mig om förseningar och liknande. Better to be safe than sorry:)
Återstår väl att se om det går några flyg på söndag.

Nej, nu lockar sängen efter att ha suttit i telefon halva dagen.

God natt

Drama

Här händer det grejer må ni tro.
Igårkväll utsattes macken som ligger på andra sidan gatan från mitt hus för ett rånförsök. Den som jobbade gav rånaren inga pengar och låste dessutom in personen i butiken. Rånaren lyckades trots detta att panga en ruta och ta sig ut. Nu vimlar det av poliser runt macken som letar efter spår. De har visst hittat en jacka nu. Drama, drama...
Tur att jag inte var där då hade jag väl fått stora skälvan.

Imorgon är det meningen att jag ska sitta på ett flygplan på väg till T, men de planerna kan gå i stöpet. Tack vare en vulkan på Island som spyr ut aska. Detta askmoln sprider sig nu över norra Europa och ställer till problem för flygtrafiken. I Norge, Irland & i London är alla flyg inställda, likså i norra Sverige. Flygen till USA från Stockholm skulle gå men ta en annan rutt.
Problemet är att det där askmolnet förväntas svepa in över hela Sverige och Danmark. Just nu har jag ingen aning om hur det kommer att bli eller när jag kommer iväg.
Återstår att hålla mig uppdaterad under dagen och kvällen. Och även tidigt imorgonbitti.
SAS har lovat att alla får boka om sina biljetter på de avgångar som blir inställda och det är ju bra. Skönt att flygbolagen tar detta på allvar för risken finns ju att flygmotorerna kan skadas så att de stannar. Och det vill man ju verkligen inte vara med om.
Nu återstår bara att se om jag kommer iväg eller inte.

onsdag 14 april 2010

Jag tror att jag baxnar

Hörde något på nyheterna igårkväll eller i morse som nästan fick mig att baxna.
Häromveckan blev ju ett äldre par överfallna av en minst sagt ilsken bilburen kille som gav sig på dem med knynävarna. Damen for i gatan och skadades så svårt att hon avled på sjukhus. Nu har de fått tag i killen som gjorde det. Skönt det för folk som han ska verligen inte vandra runt lösa.
Men vad hände? Jo, nu har han väl mer eller mindre erkänt att det var han som var inblandad i handgemänget. Och nu kommer det bästa/värsta.
Killen säger att det inte var meningen och att han är djupt ångerfull!! Jamen, tjena. Ok, jag kan väl köpa att det inte var meningen att den äldre damen skulle avlida, men han gav sig på dem och slog dem. Hur kan man då säga att det inte var meningen? Han måste vääl ha varit medveten om vad han gjorde, eller?
Nu har killen fått en ny försvarare, ingen mindre än Leif Silbersky. Jaha, det är väl bara för skattebetalarna att betala den notan. För DET tror jag inte att han har råd med själv.
Hoppas nu att åklagaren kan klämma åt honom ordentligt. För det är inte ok att hoppa på folk hursomhelst i detta landet.

En del är ta mig tusan inte riktigt kloka.

Tjingeling

måndag 12 april 2010

Det blev bättre

Dagen började inte så kul vädermässigt, grått och kallt. Men på eftermiddagen lättade det gråa och solen tittade fram. Sånt gillar jag verkligen. Ok, det kunde vara trevligare om det var sol hela dagen men lite är bättre än inget.

Annars har det inte hänt så mycket förutom att jag nu ikväll börjat läsa en ny bok. Den är bra redan från start så det finns hopp om att den ska fortsätta i samma stil.
Jag har också betsällt några böcker om Saltön, TV-serien var bra men jag har missat så många avsnitt att jag tycker att jag lika gärna kan läsa böckerna.

Har precis läst att Elizabeth Taylor ska gifta sig igen! Det blir för nionde gången den 79-åriga damen ska vandra upp för altargången, eller ja hon år väl rulla eftersom hon numera sitter i rullstol. Den blivande maken är 29 år yngre och det är väl inget att orda om. Däremot är det märkligt att han sägs vara homosexuell. Jaha, vad säger man om det?

Nu är det dags att göra någon nytta här hemma.

Tjingeling

söndag 11 april 2010

Vilken hemsk människa

Hörde och läste om den amerikanska kvinna som hade adopterat en 7-årig pojke från Ryssland och sen skickat tillbaka honom för att hon inte ville vara hans mamma längre. Den stackars killen blev tillbakaskickad till Ryssland med en lapp runt halsen. Enligt adoptivmamman var han instabil och enligt henne hade barnhemmet dolt detta.

När jag läste mer om fallet visade det sig att pojken hade haft en mamma som fött honom när hon var 19 år men hade fått lämna ifrån sig honom pga allvarliga alkoholproblem när pojekn var 6 år.
Den här adoptivmamman, som dessutom visade sig vara sjuksköterska, borde ha varit så pass insatt i hur levnadsvillkoren i Ryssland är och att anledningen till att många barn hamnar på barnhem är att föräldrarna har allvarliga alkoholproblem. Inte undra på att denna pojke var instabil med en mamma som förmodligen söp som en svamp.
Jag blir helt vansinnigt arg när jag läser sådana artiklar. Vad trodde hon? Hur kan man bara skicka tillbaka barnet? Det är ju detsamma som ett biologiskt barn.
J-a människa, rent ut sagt. Hon verkar ju vara väldigt instabil själv.
I mina ögon är hon en fullständig idiot som inte ens skulle få ha hand om en vandrande pinne!

Hela cirkusen runt denna lilla pojke har nu blivit en politisk kris mellan USA och Ryssland. Tack vare en kvinna som inte kunde tänka efter före hon tog det mest viktiga beslutet i den lilla pojkens liv. Hur ska han någonsin kunna känna förtroende för någon vuxen person igen?
Det är ju helt sjukt att göra så mot ett barn. Jag hoppas att hon kommer att få något slags straff för sina handlingar. Något annat är hon inte värd. Hemska människa.
Skönt att jag fick skriva av mig den irritation som jag kände om detta ämne.

Tjingeling

Renovering


Igår var det dags att pipa över till bästa väninnan K på Öland för lite transformation och mys. Håret klipptes och naglarna fixades till. Nu är det orientalisk look som gäller, bara så att ni vet:) Ja, inte håret alltså, utan naglarna.
När vi hade avklarat det så tog vi lilla Bella ut på en promenad. Men det var minsann inget skönt alls. Det blåste nästan full storm och det var väl tur att vi hade hunden i koppel annars hade hon väl lyft. Själva var lätt stelfrusna när vi kom in.
En kebabpizza slank ner utan problem. Och därefter tände vi en brasa i kaminen och det var väldigt mysigt att sitta i soffan med all värme som kom ur den sprakande elden samtidigt som vi spanade in Körslaget på fyran och vräkte i oss godis, ostbågar, vin med ost & kex. Samtidigt som stormen ylade utanför.
Vilken härlig dag det var att bara snacka en massa och umgås.
Men efter allt gott skulle man ju behöva gå på någon slags fettsugning. Jaja, man lever bara en gång:)
Jaha, nu kom solen efter en grå dag med kraftig blåst. Men jag tänker inte sticka ut snoken mer idag för jag har fullt sjå med att försöka hålla värmen.
Däremot ska jag nog börja att läsa en ny bok eller kanske beställa några nya från cdon.com där jag visst har till efter midsommar på mig innan fakturan ska betalas. Jag ska nog köpa på mig några böcker om Saltön. De kostar 39:-/st i pocket. Skapligt pris tycker jag. Dessutom är de lagom långa för att läsa på tåget och flyget.
Nej, dags för att tillaga dagens kulinariska underverk:) Inte så avancerat precis då dagens meny blir stuvade makaroner och köttbullar. Men det går ner.
Tjingeling

fredag 9 april 2010

Åter på banan

Jahaja, Tiger Woods spelar golf igen i US Masters. 4 månader blev hans uppehåll och tydligen spelar han så pass bra att experter tror att han kan vinna hela tuneringen.
Jag undrar faktiskt hur han bara kan lägga allt bakom sig och fokusera på uppgiften. Särskilt kanske med tanke på att lagom till starten dök det upp en ny tjeja, och inte vem som helst utan dottern till Elin och Tigers granne.
Den mannen verkar ha nerver av is. Tyvärr tror jag inte att hans kvinnoaffärer kommer att ta slut bara för att han var på någon slags "avprogrammering". Men jag hoppas att jag har fel.

Ikväll såg jag Skavlan på SVT1. Helt klart den bästa talk showen på TV. Kvällens gäster var bl a Magnus Härenstam och Sarah Ferguson, ni vet hon som var gift med prins Andrew. Vilken festlig kvinna! Jag måste säga att jag verkligen gillade henne. Dessutom är ju Fredrik Skavlan en suverän talk show värd som utan att det känns krystat kan vända samtalet så att dte blir intressant och roligt att lyssna till.
Hr ni inte sett Skavlan så är det ett tips från mig. Kl 21 på fredagar eller på webben.

Tjingeling

Det rörs i grytorna

Det här med matlagning har blivit väldigt inne, eller ialla fall matlagningsprogram och kokböcker. Det överfaller en från alla håll.

Sticker man in nosen i en bokhandel så vimlar det av kokböcker skrivna av alla möjliga och omöjliga själar. Det är alla från Nigella Lawson, Jamie Oliver till Paolo Roberto eller Plura från Eldkvarn som ger ut kokböcker. Till och med Börje Salming har nu skrivit en kokbok som tydligen ska handla om konsten att grilla. Vem kommer härnäst? Ingemar Stenmark eller Carola?

Och inte nog med att de ger ut kokböcker. Nej, de ska alla stå och laga mat i TV, eller baka eller göra saft samtidigt som de pladdrar på och får allt att se så himla enkelt ut. Ja, variationen är oändlig.
Fast jag måste säga att jag har väldigt svårt att se Stenis framför mig i TV när han står där och rör i grytorna. Jag menar, karln är ju inte den mest talföra typen precis.
Nu tror jag ju förvisso inte att Stenis någonsin kommer att ge ut en kokbok, men man vet ju aldrig.

Det är väl tur att det finns TV för tänk om alla matlagningsprogram skulle sändas i radio! Kan ni tänka er Stenis matlagningsprogram i radio? Vilken underhållning DET hade blivit! Ja, du milde tid.

Jag har två absoluta favoriter när det gäller matlagningsprogram och det ena är Halv åtta hos mig. I det programmet kan precis vad som helst hända. Oftast går det bra, men ibland går nästan allt fel. Det är riktigt underhållande och Helge Skoog är ju helt suverän som speakerröst.
Min andra favorit är Nigella Lawson. Vilken härlig kvinna! Och vilka smaskiga rätter hon rör ihop, mmmm. Men det är definitivt ingen smalmat. Massor med grädde och ofta choklad i hennes desserter, men åhh så ljuvligt.

Nej, nu är det tajm att bara koppla av lite i soffan. Det är ju en dag imorgon också och det gäller att vara på topp då igen.

Ha en skön fredagkväll.

Tjingeling

torsdag 8 april 2010

Pling plong

En hel slagverksorkester har flyttat in i mitt huvud, så nu ska jag ta ett par Panodil och sen inta horisontalt läge tills det ger med sig.
Återkommer senare.

onsdag 7 april 2010

Bara en vanlig dag

Iadg har fokus legat på bilen. Eller jag har ju inte gjort ett smack förutom att betala förstås.
Fick ett stenskott i framrutan när T var här, men det var inte så farligt. Trodde jag. En dag när jag kom ner till bilen hade jag en nästan 20 cm lång spricka. Rakt i mitt synfält. Så idag har jag fått i en ny ruta. Som väl var får man ju ut det mesta på försäkringen, annars hade det blivit väldigt dyrt.
Gratis lånebil fick jag också. En riktigt trevlig liten Mercedes. Skönt att slippa gå hem eftersom sådana ställen aldrig ligger mitt i stan.
Efter att bilen var hämtad bar det av till däckverkstaden för att byta till sommardäck. Skönt att få av de andra eländena. Visst är jag glad att ha dem på vintern men nu är våren här och då ska de av.
Nu ska bara bilen tvättas, men det fixar jag imorgon tänkte jag.

Igårkväll tittade jag på dokumentären Grizzly Man. Är det någon som sett den? Den handlade om Timothy Treadwell som såg sig själv som grizzlybjörnarnaas beskyddare och bästa vän. Han spenderade hela somrarna i Alaska i flera år och levde i ett tält precis intill dessa livsfarliga nallar. Det hela slutade med att han och hans flickvän Amie blev dödade av en björn.
Tim hade under flera år filmat en massa och detta varvades med intervjuer av människor som kände honom och andra personer.
Med tiden blev Tim helt besatt av björnarna och själv blev han helt förändrad på ett mycket otäckt sätt. Han måste verkligen ha haft psykiska problem.
Jag tyckte att ju längre dokumentären höll på desto otäckare blev den att se en person som blev mer och mer besatt, men jag var bara tvungen att titta klart.
Tyvärr mötte dessa två personer döden på värsta tänkbara vis. Och när de hittades var det inte mycket kvar av dem.
Även om man älskar vilda djur och vill värna dem på mer handfast vis så gäller det att vara medveten om att grizzlybjörnar inte är några små gosiga nallar utan livsfarliga rovdjur som det gäller att ha stor respekt för.

Ikväll ska jag titta på Drömmen om Italien.

Tjingeling

tisdag 6 april 2010

Turismnyheter

Dags igen för lite turismnyheter.


Machu Picchu öppnade igen för ett par veckor sedan efter att ha varit stängt för besök efter svåra översvämmningar tidigare i år.
Det är välkommet för Peru då 90% av Perus turisminkomster kommer från regionen där inkastaden är belägen.


För de som inte är sugna på allt för mycket äventyr kanske Barbados kan vara något. Landet har beslutat att satsa mer på den svenska marknaden. Och att öka antalet svenska turister till den lilla pärlan i Karibien borde inte vara så svårt med tanke på att bara 1200 svenskar reste till ön förra året. Tanken verkar vara att locka några av de resenärer som normalt åker till Thailand.
Fördelen för Barbados är att här existerar ingen massturism, kriminaliteten är låg och att den karibiska kulturen genomsyrar landet. Dessutom är det relativt billigt.
Jag åker mer än gärna tillbaka till Barbados för att utforska ön mer.


Är tulpaner passionen i livet är det nu man ska dra iväg till Holland. Där fullkomligt vimlar det av tuplaner i alla former. Ja, det finns andra lökväxter också som är väldigt populära. Men man får väl säga att det är tulpanerna som står i centrum.
Keukenhofs trädgårdar är väldigt populära för att skåda tulpaner och andra växter. Under de 60 år som parken har hållit öppet för allmänheten har 44 miljoner människor passerat genom grindarna. Inte illa. Men vill man nu göra ett besök där gäller det att snabba på för parken är bara öppen i två månader och i år är det mellan 18 mars - 16 maj.

Lågprisflygbolag kan man ha många åsikter om. Visst brukar priserna vara låga, men att checka in bagage kostar extra och i vissa fall får man även betala för att boka på hemsidan(!), inga drycker ingår etc.
Men nu har det amerikanska lågprisbolaget tagit det hela ett steg längre, enligt Travel & Leisure. Från den 1 augusti ska passagerarna betala för handbagage! Ja, inte för det som ryms under sätet men allt annat handbagage ska man bli tvungen att betala för. Enligt en chef på Spirit är detta tilltag för kundens bästa och det ska även förbättra säkerheten. Ehh, ursäkta? När man flyger beror det oftast på att man ska förflytta sig en längre sträcka och stanna mer än över dagen och då behövs bagage.
Jag flög med Spirit förra året till Florida och jag måste säga att folk hade STORA handbagage med sig för att slippa betala för incheckat bagage. Jag undrar faktiskt om det inte är säkrare att ha bagaget där det ska vara, i bagagerummet alltså. Så om det är säkerheten de är oroade för borde incheckat bagage vara gratis och att då avgiftsbelägga större handbagage skulle verka helt sunt. Men som det är nu vill bolaget att passagerarna i princip inte ska ha något bagage alls! Helt ologiskt.
Riktigt lika illa är det inte om man flyger med Ryanair, där handbagage fortfarande är gratis. Men under juli och augusti har man beslutat om att höja avgiften för incheckat bagage från 165 kr till 220 kr enkel resa. Ryanair säger att man gör detta för att uppmana sina passagerare att resa lätt i sommar.
Det gäller alltså att kolla upp alla avgifter innan man bokar med lågprisbolag för det kanske inte skiljer så mycket i pris mot de stora bolagen när man väl räknat klart.

Reflektioner över olika nyheter

Ibland funderar jag på vad som händer i världen, eller ganska ofta när jag läser tidningar och lyssnar på nyheter faktiskt.

I år har det inträffat en hel del jordbävningar. Först Haiti, sen i Chile och nu senast i Mexiko. Och på Island vaknade en vulkan till liv och man var tvungen att evakuera flera hundra människor. Nu verkar det som om vulkanskrället har slumrat till igen. Åtminstone för ett tag.
Dessa geologiska fenomen är intressanta att studera tycker jag.
Ibland har det varit små jordskalv ute i Östersjön som kan kännas som små skakningar om man sitter ner, men annars är vi ju som väl förskonade för dessa krafter här uppe i vårt lilla hörn på planeten. Jag kan inte i min vildaste fantasi föreställa mig hur det måste kännas när hela jorden skakar och man inte kan känna sig säker någonstans. Det måste vara en riktigt hemsk känsla.

Jordens egna krafter är inget vi kan göra något åt, men det finns ju mer eller mindre tokiga människor också som ställer till en massa oreda och det är något som man kan läsa om dagligen i pressen.

I Sverige har det tyvärr ploppat upp en del galningar som ingen vet när man stöter på.
Förra veckan var det en tok som gav sig på två äldre personer och misshandlade dem på en parkeringsplats utanför ett shoppingcenter. Det slutade med att kvinnan faktiskt avled på sjukhus. Nu har polisen gripit en person för detta vansinnesdåd. Hoppas nu bara att de har fått tag i rätt person. Det är ju för sjutton inte klokt att folk inte kan parkera bilen utan att riskera att någon galning flyger på dem.
I helgen greps även en kvinna för ett dubbelmord i Växjö. Hon hade nog inte alla hästar hemma då hon satt och vevade med en kniv på en buss och talade om för de andra passagerarna att hon hade tagit livet av två personer. Henne tog polisen hand om som väl var innan någon annan hann bli offer för denna galna varelse.
I en annan del av landet står en kille vid namn Mats Alm åtalad för att ha dödat sin fru. Hans egen historia verkar vara så insnöad att det nästan är skrattretande. Jag hoppas att han åker dit ordentligt för jag är iallafall övertygad om att det är han som har tagit livet av henne. Hans historia verkar för otrolig för att vara sann.

Med alla dessa gräsligheter som ploppar upp som svampar ur jorden så undrar jag verkligen vad det är som händer. Har folk blivit helt tokiga? Finns det inga spärrar längre eller vad är det som händer? Ja, det undrar jag verkligen.

söndag 4 april 2010

TADAAA... här är den


Här är den.. ringen alltså

Påskfirande och födelsedag

Hoppas att ni alla har en riktigt skön påsk.
Vädret här har varit helt underbart de senaste dagarna, men idag är det lite mörkare ute så det kanske kommer en regndroppe. Men vad gör det? För idag ska vi hem till den ömma modern och fira hennes födelsedag. Trerätters middag väntar. Ja, jag har fått redaa på menyn över telefon när jag ringde henne i morse för att gratta. Då stod hon och lagade mat. Bl a blir det helstekt fläskfilé med baconlindad sparris och gorgonzolasås. Mums vad gott!

Igår var jag hos mamma och åt påskmiddag och gav ett påskägg till systerdottern som var där. Jag behövde faktiskt inte köpa mer godis för att fylla det med efter min "lilla" raid i godispåsen;)
Efter den här helgens ätande behöver jag nog inte äta mer på en vecka, iallafall inga större måltider. Men gott ska det bli.

Annars händer det inget särskilt alls. Jag ska ägna mig åt lite läsning innan det är dags för att susa iväg över till Öland. Det är alltid skönt.

Ha en skön söndag.

Tjingeling

torsdag 1 april 2010

April, april


Hörde på TV nyss att det finns planer på att köra Vasaloppet åt båda hållen nästa år så att man kan hälsa på varann när man möts.

Lokalblaskan rapporterar om att man ska hänga på en extrabro på utsidan av Ölandsbron så att cyklisterna åter ska kunna cykla över utan att behöva ta cykelbussen.

Ja, det är några av de få aprilskämten som jag har hört, än så länge ska väl tilläggas.

Så se upp nu alla läsare så att ni inte blir lurade idag.

Skönt väder väntar nu i påsk, eller iallafall idag och imorgon. Därefter verkar väderfolket vara mer osäkra, men jag tror att det kommer att bli ganska hyfsat åtminstone här vid kusten. Det blir ju bra för alla påskkärringar som nu ska damma av kvasten och dra iväg till Blåkulla, som för övrigt är Blå Jungfrun här ute i Kalmarsund. Nu gäller det att hålla korpgluggarna öppna så att jag inte missar dem när de flyger förbi:)

Idag ska jag ta en tur in till stan och inhandla födelsedagspresent till mamma som fyller år på söndag. Ett par örhängen blir det nog, för det har hon önskat sig. Jag ska hem till henne både på lördag, för påskmiddag, och söndag då de ska ha födelsedagsmiddag. Det blir trevligt. Skönt att inte behöva laga mat på ett par dagar, men nästa vecka får jag väl ge mig ut på extra många promenader efter att ha smält i mig massor av god mat, tårta och godis.
Lite städning får jag väl ägna mig åt idag också. Jag fattar inte vart allt damm kommer ifrån, men kommer gör det. Fönstren behöver också putsas har jag noterat, det är ju alltid trevligt att kunna se ut utan att undra om man har fel på synen. Så det är väl bara att plocka fram alla attiraljer för det uppdraget och få det gjort. Och efter att allt fejande är klart kan jag luta mig tillbaka och njuta av ett rent hem.
Nej, det är väl bara att köra igång så jag får något gjort.
Tjingeling för nu