onsdag 30 december 2009

Snart är året slut

Nu närmar sig årets slut med stormsteg och då är tidningarna fyllda med summeringar av året som gått och även århundradets första 10 år.
Vad har hänt mig under året då? Ja, jag har tyvärr ganska dåligt minne har jag insett. Satt tidigare och funderade på vad jag skulle skriva om och kom då på att om livet bara traskar på så minns jag inget särskilt.
Men... det har faktiskt hänt saker. Jag har ju börjat att blogga och genom att bara skriva lite så har jag fått kontakt med en hel hög med trevliga människor. Jag vet att jag kan vara dålig på att kommentera, men å andra sidan så gör jag inte det om jag inte tycker att jag har något att säga. Ni ska veta att jag läser era bloggar varje dag, även om jag inte skriver någon kommentar.

Sen var jag ju över hos min älskade T i hela 3 månader. Det var verkligen skönt att komma in i vardagslunken tillsammans. Det blir ju på så vis en helt annan upplevelse. Och vi vet nu att vi verkligen trivs tillsammans, även då vi inte gör en massa saker hela tiden.
Men Florida var riktigt skönt att besöka. Kul att se Fort Lauderdale från land istället från sjösidan.

Jag har även blivit "extramamma" till en bedårande liten hund vid namn Bella. Ägare är min bästa vän K. Bella bodde här hos mig i 1½ vecka då K med familj var på semester och det var hur mysigt som helst. Hon återkommer i helgen för att bo här. Det är mysigt att sova med en liten hund.

Det trista detta år är väl att jul och nyår bara till viss del blev/blir som planerat. En viss person saknas nämligen pga en fullkomligt idiotisk arbetsgivare. Det ska vi ta igen nästa år med råge. Men det är ju ett helt år bort:(
Nu hoppas vi att han ska kunna komma över hit i slutet på januari istället. Håller tummarna så hårt att de måste vara blå vid det här laget.

Vädret kan man ju prata om hur mycket som helst. En vit jul blev det ialla fall, men på juldagen var det slut med det. Här i Kalmar vaknade jag till det omisskänliga ljudet av regn som slog på mina takfönster. Vad fasen var det som hände? Måste ha med global uppvärming att göra. Sedan fortsatte eländet (regnet alltså) och snön som formligen vräkt ner innan jul försvann lika snabbt som en avlöning i december.
I förrgår slog vädereländet om igen, med andra ord det blev iskallt. Och så vansinnigt halt. Att förrsöka ta sig in bilen blev en utmaning kan jag säga.
Nu är det (vid 20.45) -10. Undrar om det kommer att slå nattens rekord på -15,1.

Michael Jackson dog. Jag menar vem trodde det. Han var ju inte så gammal och dessutom var det ju inplanerat en massa konsterter i London. Ja, livet tar oförväntade svängningar. Min gamla idol dog men musiken lever vidare.

Jag har läst flera horoskop för nästa år och de säger alla samma sak, att fiskarna kommer att ha det bästa året någonsin. Så jag får väl tro på det. Inte en dag för sent kan jag säga:) Så jag hoppas att det hela stämmer. Då kan jag och älsklingen förhoppningsvis spendera mer tid tillsammans och förhoppningsvis kommer våra planer att realiseras.

Jag hoppas att ni alla bloggläsare kommer att ha ett riktigt gott nytt år och att 2010 kommer att bli riktigt bra för oss alla.

onsdag 23 december 2009

God Jul


Ha en riktigt God Jul alla bloggvänner

fredag 18 december 2009

En synnerligen otrevlig julklapp

Ja, det var vad personalen på SAAB i Trollhättan fick idag från ägaren GM. Nu, efter många turer hit och dit, har GM bestämt sig för att lägga ner SAAB.
Stackars männskor säger jag bara. Och hur okänsligt av GM att kläcka ur sig detta några dagar innan julafton, svenskarnas absolut heligaste högtid. Förutom midsommar förstås.
Jag tycker att GM-folket gott kunde ha väntat till julen var över.
Hoppas jultomten ställer in sin tur till ledningen inom GM i år.
Hörde en av de anställda beskriva känslan som ett slag i ansiktet. Det förstår jag verkligen. Sämre tajming har väl sällan skådats.
Regeringen har ju hela tiden sagt att de inte ska bedriva bilföretag och vägrat att ställa upp som ägare under en övergångsperiod. Det har hänvisats till att man inte vill använda skattebetalarnas pengar till det. Men nu hamnar problemen med uppemot 10 000 arbetslösa i en och samma region i knät på regeringen ialla fall. Och det är inget billigt litet problem precis. Läste någonstans att kostnaden kommer att uppgå till ca 4,4 miljarder per år. Jag undrar vad de ska hitta de pengarna.

Hoppas att tomten hittar till Trollhättan, gärna i megaformat. Det lär de behöva i den stan.

Tjingeling

onsdag 16 december 2009

Vaccination & snöstorm

Nu är jag vaccinerad mot den fruktade svininfluensan. Var ju mer eller mindre tvungen för att slippa dagliga påtryckningar av den ömma modern. Vem orkar med daglig övertalning någon längre tid?? Så för att slippa höra om eländet så bestämde jag mig för att hänga med henne idag för vaccinering. Vi var inte ensamma kan jag meddela. Vi fick köa i två timmar! I en kö som en del mindre hyfsade pensionärer slank före i. Jag var mer eller mindre svimfärdig när det var min tur. Gillar ju verkligen heller inte sprutor så in/ut är det jag verkligen föredrar, inte att stå i en kö som rör sig långsammare än en sköldpadda. Men nu är det gjort och mamsen kommer inte att säga ett pip mer om detta. Skönt.

Snön fortsätter att vräka ner. Och nu har det börjat blåsa som tusan också. Ingen höjdpunkt att vara ute på vägarna. Snön yr värre än värst och sikten blir ju mer eller mindre obefintlig när man befinner sig i ett fordon med fyra hjul. Då är det skönt att sitta här inne i min lilla igloo. Ja, det känns nästan så när snön lägger sig på mina takfönster. Men mysigt blir det:)
Detta väderfenomen ska tydligen fortsätta hela natten och även under morgondagen. Får väl se hur mycket det blir, men de pratas om ca 20 cm. Sen blir det väl som vanligt, kallt och snorhalt med andra ord. Då blir ju akuten helt överhopad med folk som har ramlat och brutit både armar och ben. Ja, de lär ju inte vara arbetslösa när superhalkan väl slår till. För det brukar den ju alltid göra, förr eller senare.

Snart dags för snarkofagen. Ska bara prata lite till med älsklingen innan det är dags för John Blund att strö lite sömn i mina ögon.

God natt

tisdag 15 december 2009

Nu har den kommit!

Ja, snön alltså. Det formligen vräker ner och hela stan har svepts in i vitt. Helt underbart! Så Annika du kan nog vara lugn för att det fortfarande finns snö när ni kommer till Sverige. Nu har julkänslan slagit till med full kraft här.

Mamma och jag har spenderat hela eftermiddagen ute i butikerna. Mycket att bära blev det, men nu är ialla fall mamma klar med sina inköp. Jag måste nog kolla in lite vad jag har köpt och vad som saknas.
En vända till Ikea hann vi också med och där fyndade jag en julbock i halm för halva priset. Nu står den här hemma och förgyller en liten plats.

Nu har jag tänt alla ljus här hemma och kvällen ska bara spenderas i soffan. Jag ska titta på Sommarpratarna som går på SVT1. Det är en liten pärla till program tycker jag.

Dags för lite mat och pepparkakor med julmust till efterrätt.

Tjingeling för nu

Äntligen sol!

Åhh, äntligen skiner solen från en klarblå himmel. Det var fasiken på tiden helt klart. Det där gråa och trista vädret kan få den mest positiva att deppa ihop när det hållt i sig alltför länge.
Men nu är, enligt väderfolket, visst snön på väg ner längs kusten så vi får väl se om det kommer idag eller imorgon.
Men idag kan det gärna fortsätta med sol för jag och mamma ska in på stan och shoppa.
Jag har en känsla av att jag får hjälpa henne att bära lite. Det brukar sluta så:) En fika ska vi nog också hinna med .

Halt verkar det vara och rapporter om trafikproblem står som spön i backen på vissa tidningssajter. Inte så konstigt kanske med tanke på att det är kritvitt av frost. Så alla som ska ut i detta avlånga land, ta det försiktigt på vägarna.
Värre ska det tydligen bli också.

Nej, nu är det dags för en kopp kaffe innan shoppingen tar vid.

Tjingeling

måndag 14 december 2009

Jag vann!

Jag vann faktiskt i vykortslotteriet. Syrran med make var i Indien på semester för ett tag sedan och i förra veckan fick jag vykort. Tydligen är det bara jag och hennes jobb som fått något vykort. Enligt deras guide så är det bara ungefär var 10:e vykort som kommer fram. Jag måste ha haft en väldig tur, men någon ska ju ha det :)

Idag har bästa vännen K och Bella (vovven) varit här. Vi käkade lunch, ja inte Bella. Men hon försökte å andra sidan att sno åt sig resterna av den bakade potatisen med gubbröra som K haft med sig. Efter att ha intagit lite energi så gav vi oss ut på en promenix in till stan. Kallt som sjutton var det med inslag av lite yrsnö, men det var skönt att traska runt lite.
Vi passade på att slinka in på ett konditori och köpa med oss varsinn bakelse hem. Det var längesedan jag åt så det var verkligen gott. Tyvärr kan jag inte meddela vad det var eftersom tjejn bakom disken inte hade en aning om vad det var hon sålde. Ok, hon var ny men det skulle kanske inte skada om man har liiiite pejl på läget.
Hursomhelst så var den väldigt god.

Nej, nu ska jag käka pepparkakor med ädelost på och skriva alla mina julkort.

Tjingeling

söndag 13 december 2009

Lucia


För mig känns Lucia som startskottet på julen. Nu är det ju bara 11 dagar kvar tills tomten kommer. Och ja, jag har varit helt otroligt snäll precis hela året så jag förväntar mig en massa paket från tomten :)
Tyvärr missade jag Lucian på SVT i morse. De brukar ju sända det så himla tidigt och vid den tidpunkten sussade jag som bäst. Men jag har ialla fall lyckats se en lucia på TV idag. Det blir nog fler vad dagen lider, kanske.
Vädret är som vanligt grått och trist. Snön som föll igår blev det inget med. Det enda som hände med det var att det framåt kvällen frös på och blev halt. Precis normalt med andra ord.
Så idag ska jag tända en massa ljus härinne och sätta mig och skriva en hel hög med julkort. Och äta lussekatter för glatta livet. Ska nog trycka i mig ett gäng med pepparkakor också, lika bra att vara på hugget nu så att inte snällhetsfaktorn går helt förlorad :)
Ha en bra och avkopplande dag.
Tjingeling

lördag 12 december 2009

Det snöar!

Tittade precis ut genom fönstret och det snöar nu. Vi får väl se om det håller i sig. Men väderfolket pratar om att det ska bli kallare nästa vecka. Och det pratas faktiskt om att hela landet kan få snö till jul. Det vore ju faktiskt på tiden.

Snöandet ger ju iallafall lite julstämmning, även om det nu bara är för en stund. Passar bra för idag ska jag sätta upp mitt julpynt och baka lussekatter.

Var och handlade julstjärnor och alla ingredienser till baket igår. Men russinen var inte helt lätta att hitta kan jag meddela.
På ett ställe i affären hade de placerat glögg, nötter och det som hör glöggen till. Tror ni att någon hade tänkt ett steg till och placerat russinen där också? Nej då, de hade någon smart person placerat någon helt annanstans. Men hallå, russin är väl också ett tillbehör till glöggen?!
Själv fick jag springa runt butikseländet sisådär 4 varv innan jag äntligen lokaliserade de små skrumpna vindruvorna. Vid det laget var jag nästan svimfärdig av hunger.

Nu är det dags att hoppa in i duschen och sedan ta tag i dagens projekt.

Tjingeling

fredag 11 december 2009

Oj då

Morgonens nyhetssändningar visade årets scoop, Drottning Silvia som nickade till en liten stund under ett av talen på Nobelmiddagen!
Så nu vet vi att sådana tillställningar kan bli tröttsamma även för den mest härdade.

torsdag 10 december 2009

Nobelfestligheter


Nu är det minsann full sving i Blå Hallen med en massa damer i vackra kreationer och herrar i pingvinkostym. Hela spektaklet sänds i år på SVT. Mycket bättre än att behöva utstå en massa reklamavbrott.
Har bara sett några minuter av festen, men jag antar att morgondagens tidningar kommer att vara överfulla med bilder på vackra och mindre lyckade kreationer.
Tidigare idag fick ju Obama sitt pris i Oslo. Lyssnade en del på hans tal som handlade om både krig och fred. Ett ganska trist tal tyckte jag faktiskt.
Nu är det dags för pristagarna i Stockholm att hålla tal och de brukar vara vassare. Ibland även riktigt humoristiska. Jajmensan, kemipristagaren, den ena av tre, visade sig ha ett humoristiskt tal. Hon tackade en enda person, chauffören Nisse, som kört runt henne i Stockholm hela veckan. Lite kul tyckte jag.
Mer sådant.
Nej, dags för en kopp te.
Tjingeling

måndag 7 december 2009

En jullista som jag knyckte

Annika hade en väldigt lång jullista som jag tyckte var kul, så jag snodde den rakt av. Ja, inte svaren förstås :)


Nu kör vi.

Alkoholfri eller glögg med alkohol?

Helst glögg med alkohol. Den smakar faktiskt godare tycker jag. Det ska INTE smaka saft, absolut inte!




Egen eller färdigköpt pepparkaksdeg?

Jag bakar inte pepparkakor. Istället är det Annas pepparkakor som gäller här, i stora lass.




Kokt julskinka, ugnsbakad elller rentav ingen julskinka alls?

Helt klart ugnsbakad. Gud, vad gott det är!




Glitter i granen, lodrätt eller vågrätt?

Självklart ska det vara glitter i granen! Hur det ska vara beror på vad jag känner för.



Dopp i grytan eller inte?

Usch nej, absolut inte. Inget som jag gillar.




Tomten kommer med julklappar eller klapparna ligger under granen?

Faktiskt både och. Annars skulle väl den stackars tomten få ryggskott. Men tomten kommer alltid. Det är ett stående inslag.




Rim på julklapparna eller bara juletiketter?

Jag kör bara med etiketter. Rim är väl trevligt, men inget som är tradition i min familj.




Jenny Nyström jul eller amerikansk jul?

Ja det är väl en blandning av båda. Jag bor ju i Jenny Nyström-staden Kalmar så det måste ju finnas med på ett hörn. Mycket pynt ska det vara.




Fira jul hemma eller hos någon annan?

Vi firar alltid jul hos mamma, och där är det traditionerna som styr i högsta grad. Förutom i köket för där är mamma chefen.




Lussekatt eller pepparkaka?

Ojdå, det kan jag verkligen inte välja mellan. Äter båda sorterna båda gärna och mycket.




Knäck med hackad mandel i eller utan?

Jag föredrar faktiskt mammas julkola. Helt klart mycket godare än knäck.




Carolas eller Mariah Careys julsånger?

Faktiskt ingen av dem. Jill Johnson har gjort en mycket bra julskiva som jag köpte härom året. Annars blir det mest blandad julkompott.




Äta först och klappar sen eller klappar först och mat sedan?

Maten kommer absolut före julklapparna. Systerdottern brukar tycka att vi äter alltför länge. För henne är det bara tomten som gäller.




Julstjärnor eller hyacinter?

Bara julstjärnor hos mig, jag får ont i huvudet av hycintdoften om jag måste ha dem hemma.




Julgranen, sätts den in den 23:e eller långt innan?

Jag har tyvärr ingen julgran, annars skulle den komma in några dagar innan jul.




Skulle du kunna tänka dig att jobba på julafton?

Det gjorde jag förra året och det var verkligen ingen höjdare. Nej, på julafton vill jag vara ledig annars kan jag jobba vilken dag som helst.




Bakar du något till jul? Vad i så fall?

Jag bakar lussekatter. Och äter dem varje dag. Det är ju så gott.




Vad föredrar du, lussekatter med eller utan russin?

Jag är inte superförtjust i russin men de ska finnas på lussekatterna. Men absolut inte i degen som vissa bagerier har.




Vill du ha egenproducerat julgodis eller köpt?

Det spelar ingen som helst roll. Jag älskar ju godis!




Hur ser din adventljusstake ut (den man tänder varje söndag)?

Jag har två som jag brukar variera emellan. I år är det en adventsljusstake i koppar med mossa och små svampar som gäller.




Fönsterprydnad: stjärna eller elljusstake?

Bara elljusstakar. Jag gillar stjärnor men mina fönster tillåter inga sådana hängande skapelser, tyvärr.




Vill du ha julkort med brevbäraren eller som e-post?

Jag älskar att få julkort! Och helst då de som brevbäraren kommer med. Men några e-julkort brukar dimpa ner också. Det är tanken som räknas.




Vilka färger har du till jul? Klassiskt röd/grön/vit? Guld/isblå? Eller vad?

Jag kör på rött i massor. Jag älskar verkligen den färgen, och särskilt vid jul.




När julpyntar du hemma?




Innan lucia ska det vara klart tycker jag. Sedan packas det hela ihop precis efter tjugondag Knut.



Har varje julprydnad sin bestämda plats år ut och år in?

Nej, det brukar variera. Ja, förutom vissa större tomtar som brukar av någon märklig anledning hamna på ungefär samma ställe.



Vad bara MÅSTE hänga/finnas i granen?

Givetvis ljus och glitter. Men också en stjärna i toppen.



Har du ett färgtema i granen?

Nix, har ju ingen gran.



Levande gran eller plastgran?

Om jag nu skulle ha plats för en gran så skulle det definitivt bli en levande.



Hur ser din julfrukost ut?

Risgrynsgröt och macka md julskinka på. Mmm vad gott.



Brukar du göra någon aktivitet på julafton, t ex gå en promenad, spela sällskapsspel etc?

Eftersom mamma har hund så brukar det bli en liten promenad med den efter maten. Skönt att låta maten sjunka ner lite innan det är dags att trycka i sig en massa godis.



Vad av dessa brukar ni ha i glöggen; mandel, russin eller hasselnötter?

Eftersom jag inte är så förtjust i russin så blir det bara mandel för mig. Men de andra kör både med mandel och russin.



Finns det någon frukt som är ett MÅSTE vid jul?

Apelsiner och clementiner helt klart.



Vilken är din favoritjulskiva?

Har väl ingen sådär. Men Absolut Christmas med blandning av artister brukar snurra ganska friskt här hemma.



Nämn tre rätter som du lagar helt själv till julbordet?

Min kära mamma står för all matlagning så jag lagar faktiskt ingenting.



Vad skulle du inte vilja vara utan på julbordet, vad är ett absolut måste?

Julskinkan så klart. Men massor annat som prinskorv och Janssons. Svårt att välja tycker jag.



Föredrar du vörtbröd med eller utan russin?

Utan russin.



Risgrynsgröt eller Ris à la Malta?

Gärna båda.



Dricker du julmust eller mumma till julbordet?

Julmust är ett måste. Åh, vad det är gott.



Tittar du på Kalles julafton varje år?

Jajamensan det gör jag. Det är startskottet hemma hos mamma.



Vilken är favoritsnutten ur Kalles julafton?

Det måste vara Askungen.



Har du sett Karl-Bertil Jonssons jul?

Det är en annan grej man måste se. Efter det blir det ingen mer TV. Sen är det jultomten som gäller.



Köper du julklappar till många?

Ja det blir väl till åtta personer. Men det är himla kul att köpa julklappar. Det är lätt att det drar iväg lite för mig. Tycker alltid att jag har koll men det är mest i början, tyvärr.



Tycker du att det ska vara julklappar till alla eller bara barnen?

Till alla faktiskt. Annars skulle det bli alltför trist.



Tycker du att julklapparna ska vara inslagna i affären eller vill du göra det själv?

Jag gör det själv, förutom de affärer som jag vet alltid gör ett väldigt bra jobb när det gäller inslagning.



Färgglatt eller enfärgat julklappspapper?

Gärna färgglatt. Jag kan gå i många affärer innan jag hittar det papper som jag tycker om.



Roligast att få i sin julklapp?

Något som är väl uttänkt.



Vad skulle vara den ultimata julklappen till dig i år?

Oj, vad svårt. Men bästa julklappen är att T kommer hit till jul. Det slår allt.





Det var en lång lista måste jag säga. Men nu var det väldigt längesedan jag hade någon. Tror att det var precis i början när jag började blogga. Men den här var kul.

Nu ska jag bara sätta mig med en kopp kaffe och fundera över dagens aktiviteter.



Tjingeling









söndag 6 december 2009

Uppdatering av gårdagens inlägg

Igår skrev jag ju bl a om Anna Anka. Idag traskade jag iväg för att köpa Aftonbladet och döm om min förvåning när framsidan hade en rubrik som löd " Anna Anka lämnad - Paul begär skilsmässa".
Här gick det minsann undan i svängarna må jag säga.
Undrar vad hon ska försörja sig på nu? Aftonbladet har ju anlitat henne för någon slags julkalender. Har själv inte sett denna och har inga som helst planer på det heller. Men den är ju redan fix och färdig så nu får hon väl skaffa sig något annat att sätta tänderna i. Men å andra sidan behöver hon nog inte oroa sig alltför mycket för sin försörjning, det fixar nog ett saftigt underhåll från herr Anka.
Jag har faktiskt svårt att tycka synd om henne för jag anser att hon saknar ödmjukhet och empati. What goes around comes around. Man kan inte behandla folk som skräp och tro att man kommer undan med det ur länge som helst.

Själv har jag det skönt tillsammans med min tillfälliga inneboende, Bella. Just nu sover hon på mina fötter. Bra fotvärmare måste jag säga.
Nu är det snart dags för dagens sista runda. Mysigt att vandra ute och se alla ljusstakar och stjärnor som folk har i sina fönster. Bella traskar glatt på medan jag försöker att hålla jämna steg, vilket i princip aldrig sker.

Imorgon är ny vecka och nu ska jag verkligen ta mig i kragen och blogga varje dag. Skärpning!
Men så kan det bli när folk i omgivningen inte mår så bra och tankarna finns någon annanstans.

Tjingeling

lördag 5 december 2009

Veckans skandaler

Nu är det tydligen full rulle i både Ankeborg och i Tigerburen. Med andra ord hos Anna Anka och Tiger Woods.

Själv trodde jag att uppståndelsen runt Anna Anka hade lugnat ner sig, men icke.
För nu har polisen åter besökt Ankeborg. Anledningen till detta besök gällde tydligen om att Anna avskedat ett hembiträde. Tydligen hade herr Anka åsikter om detta och gillade inte alls ankans tilltag. Sen var cirkusen i full gång.
Nu är det ju inte första gången som polisen kommer till Ankeborg i samma ärende. Förra gången slängde visst fru Anka en isbit i huvudet på maken så att han fick uppsöka sjukhus. Vad är det med människan?
Nu har ialla fall herr Anka flyttat in på hotell. Och det är väl lugnast för polisen för de har faktiskt annat att göra än sära på två ilskna ankor.
Får väl se hur länge ankorna står ut med varandra. Fortsättning följer alldeles säkert.

I Tigerkulan verkar inte heller julefriden ha infunnit sig.
I veckan kunde vi läsa om att Tiger Woods kört in i en brandpost och sedan hade färden slutat mot ett träd. Det lät ju helt ok, tills jag fick syn på bilder från olycksplatsen. Min första tanke var att tigern måste ha varit aspackad för att lyckas med detta tilltag.
Dessutom sägs det att Elin (frugan) slog sönder bakrutan för att få ut sin medvetslöse tiger. Ha, vem tror på det efter de senaste avslöjandena om att Tiger haft en massa kvinnor vid sidan om? Dessutom så kan han väl inte ha blivit medvetslös av att krocka i en fart som måste ha varit lägre än 50 km/h?
Nej, jag tror att Elin blev rosenrasande. Tog en golfklubba och drog i bakrutan när tigern försökte att smita iväg med svansen mellan benen när den rasande tigerhonan fått reda på vad som hänt.
Istället för att gråta ut i någon skvallerblaska tog hon helt enkelt saken i egna händer. Så kan det gå när man jäklas med svenska tigrinnor.