måndag 30 november 2009

Grått, grått..

Den nya veckan har börjat med grått och trist väder, och det ska visst fortsätta. Åtminstone imorgon. Hoppas att det snart kommer en liten solstråle som kan lysa upp lite i mörkret. Det behövs verkligen nu när solen går ner tidigt.

Frisk luft blir det i massor nu när Bella (jag är hundvakt i en vecka) är här och det är skönt. Vi kom hem från en långpromenad för en stund sedan och nu ligger hon bara och relaxar lite. Det verkar som om hon har funnit sig tillrätta nu och kan slappna av. Skönt det.
Men hon är verkligen en jättemysig liten hund. Så K du kan vara helt lugn och fara iväg på semester och lapa sol i mängder.

Nej, nu ska Bella och jag spana lite på TV.

Tjingeling

söndag 29 november 2009

1:a advent

I och med 1:a advent går vi nu in i julmånaden. Idag är det skyltsöndag här i stan, liksom överallt, men jag tycker att det var mysigare förr då affärerna hade papper framför sina skyltfönster innan så att man inte kunde se julskyltningen.
Igår fick jag upp alla adventsljusstakar, men när jag satte i kontakten på den ena så funkade den inte. Bara att ge sig ut igen och köpa lite nya lampor. Så typiskt. Men nu lyser de så fint iallafall.
Någon runda på stan för att kolla in julskyltningen blir det inte. Jag spanade lite igår när jag var ute på lunch.
Istället ska jag dricka lite glögg och äta pepparkakor idag. Dessutom kommer min bästa vän K och lämnar sin lilla hund Bella som ska bo hos mig medan hela familjen åker iväg på semester. Det ska bli mysigt med lite sällskap.

Ha en skön första advent.

Tjingeling

lördag 28 november 2009

Nostalgi....

Vilken nostalgi att åter höra Rakt över disk med Clabbe!! Varje fredag på 80-talet satt jag ju som klistrad vid radion varje fredag.
Nu går Rakt över disk på lördagar och på Rix FM, däremot är tiden densamma. Med andra ord kl 18 sparkar Clabbe igång.
Annars är det hela sig likt.

Så för alla er som vill ha en mix av bra musik och massor av gamla favoriter, ratta in Rix FM eller lyssna på nätet.

Tjingeling

Julmässa


Igår var jag och mamma på julmässa på Kalmar Slott. Det brukar vi göra varje år och det är mysigt att traska runt därinne och kika på alla saker som säljs. Sjäv kom jag hem med en tomte, snöbollsljus och en massa godsaker. Fudge brukar alltid vara ett stående inslag i mina påsar, och i år hittade vi en ny smak: Glögg. Den var väldigt god måste jag säga.
Massor av olika typer av mat och godis finns det och ett måste är att provsmaka av det mesta. Både jag och mamma har hittat våra favoriter som får följa med hem varje år men även några nya grejer brukar slinka ner.
Vi sprang också på min kusin C med flickvän och släktens senaste tillskott, Joar två månader. Han tog det hela med ro och sov som en stock. Men så söt han var.
Idag blir det lunch med min goa vän M och hennes pojkvän. De är på besök i stan för att bl a gå på julmässan. Det ska bli jättekul att ses igen. Det var ett tag sen sist.
Efter det blir projektet att sticka ner i källaren för att gräva fram mina adventsljusstakar. Som tur är brukar jag lägga dem överst i den stora kartongen med julgrejer.
Åh, nu kikar solen fram. Det blir en härlig dag på stan.
Tjingeling

lördag 21 november 2009

Jag undrar bara..

... om hon kanske skulle behöva glasögon.
Igår drog jag iväg till ett shoppingcenter här i närheten och fick syn på en bil som stod lite knepigt till minst sagt.
Kvinnan, ja det var faktiskt en kvinna, hade lyckats att köra upp och över en stenbumling med ena framhjulet. Det var ju inte direkt så att steneländet låg mitt i vägen utan skulle istället fungera som någon slags dekoration vid infarten. Detta måste kvinnan ha missat totalt.
Pinsamt är ju bara förnamnet.

Tjingeling

fredag 20 november 2009

Åter tillbaka

Nu är jag åter tillbaka, både i bloggvärlden och i Sverige.

Förra veckan hade jag ingen som helst lust att skriva då jag mest kände mig nere. Och vem fasen vill läsa om hur trist jag tycker att det är att lämna kärleken och sätta mig på ett flyg tillbaka till den kalla nord? Så jag besparade er alla det.
Hoppas att jag har några läsare kvar ialla fall.

Hur som helst så hade vi ett party med buffé för några av våra grannar innan jag åkte. Det var mycket lyckat. Maten försvann tillsammans med vin och öl och stämmningen var verkligen på topp. Precis som det ska vara.

I söndags då jag åkte var vädret helt underbart, 22 grader och sol. I måndags när jag landade på Arlanda var det tjock dimma och 4 grader. Typsikt Sverige-väder med andra ord. Dessutom så speglade vädret väldigt väl min sinnesstämning.
Saknaden är större än vad jag kan beskriva, och vi båda tycker att det är fruktansvärt jobbigt att vara åtskilda. Nog om det innan jag deppar ihop totalt.

Idag har det varit sol och riktigt behagligt här på södra ostkanten. Så vad passade bättre än att ta bilen till en biltvätt. Det var den i stort behov av, men nu är den ren och fin igen.
En tur till Ikea för att köpa lite mer ljus blev det också.
Tydligen ska morgondagen bjuda på samma väder innan det åter är dags för det gråa och regniga. Tur att jag har laddat upp med en massa ljus, för jag bränner mycket varje kväll.

Imorgon ska jag köpa Aftonbladet för tillsammans med tidningen så kan man köpa "The 90's - ett försvarstal" med Henrik Schyffert på dvd. Den är ju helt suverän! Så den måste jag ju bara ha.
Såg föresten på TV-reklamen att Magnus & Brasse nu har utkommit på dvd. Ett tips för alla som gillar deras shower. Vem kommer inte ihåg "Verkmästaren i magen"? Himla kul, så det blir nog att traska iväg och införskaffa dvd:n imorgon.

Nej, nu är det dags att sträcka ut min lekamen i soffan med TV:n som sällskap.
Ha en bra helg.

Tjingeling

lördag 7 november 2009

Lite mysko

Frosten slog till inatt och nu ar det sa dar vitt och krispigt ute medan solen gar upp. Fint men lite for kallt for min smak. Sa nu ar det dags att plocka undan de blommor som inte gillade kylan.

Nyheterna pa TV har de senaste dagarna mest handlat om NY Yankees vinst av World Series i baseball. Kul for dem. Det var visst nio ar sedan sist och nu lyckades man vinna i sin nya stadium och pa hemmaplan. Tro fasen att alla fans blev helt galna.
Men jag undrar hur man kan kalla det for world series nar det endast ar ett land som deltar?! Lite markligt ar det allt.

Dags for lite kaffe nu.

Tjingeling

onsdag 4 november 2009

Frusen & Halloween

Idag ar det sadar underbart hostvader med sol och hog luft. Lite kallt bara, men det ska inte hindra mig och Skuggan fran att ta en en harlig promenad. Hon har ju pals och varelesen utan pals far val bara slanga pa lite mer klader.

Igarkvall var jag ganska frusen sa jag slangde pa ett extra tacke nar vi gick och lade oss. Ingen hit skulle det visa sig da T mitt i natten maste ha blivit valdigt varm. Foljden blev att han vrakte av alla sangklader. Jag vaknade med ett yl. Det var ju skitkallt! Fotvarmaren (Sadie) for upp som en raket och drog ivag som en avloning. Drog och slet i tacket for att komma in i min lilla varma kokong igen. Inte helt latt da han tydligen vrakt ut benen OVER tacket. Efter mycket trixande kom jag in mitt kaldolmeliknande tillstand igen.
Sedan var det dags for nasta chock da Sadie varit ute pa sin lilla morgonrunda. Dar ligger jag och sover i godan ro... och plotsligt kanner jag fyra sma iskalla tassar och en lika kall liten nos mot min rygg. Iiiihhh, vilket uppvaknande! Kunde hon inte ha kommit med kopp kaffe istallet??


I helgen var det ju Hallowenfirande har. Inget som jag har nagon erfarenhet av. Men Annika skrev en hel guide om detta forra veckan. Tack snalla Annika!
Lite bilder blev det. Och nasta ar ska detta med Halloween planeras in i detalj:)





Grannen hade satt ut dessa figurer som nastan skramde slag pa mig en kvall da vi kom hem efter en shoppingrunda. Jag undrade varfor han satt dar ute istallet for inne. Ja, du milde..

En annan granne hade fatt tag i varldens roligaste mask.


Sadie fick sta for kostymerna har och var vampyr. Det verkade hon gilla for hon spatserade omkring hela dagen med sin lilla utstyrsel och skallde pa alla som ringde pa. Har haller hon utkik efter nya offer.


Massor med spindelnat inkoptes och hangdes upp. Lite kletigt att fa ut det hela, men det gick bra. Nasta gang ska det bli ett tema.


Stora, hariga spindlar lyckades vi hitta som vi hangde upp. Efterat kom det till spindelvav runt dessa sma varelser.





Ett gang med dodskallar med varmeljus lyste upp trappan. Tyvarr blaste det som bara den. Ingen bra kombination ihop med regn och levande ljus. Tror jag tande dem 10 ganger innan jag gav upp.
Det kom en hel dros med barn. Allt ifran Snovit till riktigt laskiga sma typer. Tur att vi hade inhandlat en massa godis sa att det rackte. Ja, vi har en del kvar men jag maste saga att jag inte ar speciellt sugen. Mycket markligt. Men det beror kanske pa att jag inte gillar godiset har nagot vidare.
Nu ar iallafall alla dekorationerna nerplockade till nasta ar. Nu ar det full fokus pa julen, iallafall for varan del.
Nej, nu ar det dags for en promenix med Sadie. Hon ligger och tittar pa morgontv just nu. Marklig hund:)
Tjingeling






































































































































Boktips


Jag maste bara tipsa om denna bok som fangade mig totalt. Sarah's Key av Tatiana De Rosnay.
Tva berattelser som gar parallellt for att sedan vavas ihop. Den ena utspelar sig i Paris 1942 och handlar om Sarah. En tioarig flicka som tillsammans med sina foraldrar blir bortforda mitt i natten av fransk polis. Deras brott: de ar judar. Sarah lyckas att lasa in sin lillebror i en garderob for att skydda honom och lovar att komma tillbaka for att hamta honom sa fort de har blivit frislappta.
Den andra historin handlar om Julia, en amerikansk journalist som graver i det som har med bortforandet av judar att gora. I sitt sokande kommer hon over information som gor att hon sjalv kommer att bli nara sammanlankad med Sarah.
En mycket bra bok som fick mig att tanka till en extra gang om handelserna under andra varldskriget och hur mycket fasa alla, inte bara judar, maste ha upplevt.